Haiyan sedd från rymden. Foto: Copyright 2013 JMA/EUMETSAT

Värsta orkanen hittills

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska orkanen Haiyan kom upp i vindhastigheter en bra bit över 300 km i timmen när den drog in över Filippinerna i fredags morse. Det gör den till den mest kraftfulla orkan som nått land hittills.

– Det är svårt att föreställa sig kraften i vindarna, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT. För att en orkan av den här styrkan ska bildas måste rätt förutsättningar finnas både vad det gäller havsvattnet och vindarna i området.

Havsvattnet måste vara minst 25 grader varmt för att en tropisk orkan ska bildas. Orkanen hämtar sin energi från den höga halten av vattenånga som luften över varmt havsvatten kan innehålla. Den uppåtgående rörelsen av luft som stiger förstärkts kraftigt av den värme som frigörs när vattenångan i atmosfären kondenserar och bildar moln.

Monsterorkanen Haiyan

Inte bara vinden farlig

I fallet med Haiyan färdades orkanen över Stilla Havet och plockade upp mer och mer energi ur vattenångan tills den nådde Filippinernas kust i fredags och drog in med förödande kraft i vindbyarna.

– Det är inte bara vinden som är farlig, säger Nils Holmqvist. En sådan här orkan för med sig enorma mängder regn också. Det kan falla uppemot en meter regn, och detta leder till översvämningar och jordskred och annat som slår hårt mot befolkningen.

Filippinsk delegat bröt ihop

Just i dag inleds FNs klimatpanels toppmöte i Polen, Warszawa, och den filippinska delegaten på plats bröt ihop under sitt inledningsanförande. Men frågan om sådana här extrema oväder har påverkats av de pågående klimatförändringarna är inte helt lätt att besvara.

– Man kan säga att när nu havsvattnet värms upp så finns det mer energi som kan öka kraften i en sådan här orkan,  men när man granskar statistiken finns faktiskt inga belägg för att orkaner har förvärrats av den pågående klimatförändringen, säger Richard Klein, klimatforskare vid Linköpings universitet och nu i Warszawa för att delta i klimatmötet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet