Kumi Naidoo, chef för Greenpeace International. Foto: Karin Axelsdotter Olsson/SVT

”Vi är trötta på att de kickar runt naturen som en fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har temperaturen stigit betydligt på klimatmötet. Frivilligorganisationerna skriker ut sina budskap. Klimaträttvisa nu, ekar mellan väggarna här på Le Bourget.

– De kan inte fortsätta spela politisk poker med klimatet, säger Kumi Naidoo, chef för Greenpeace International med hög, bestämd röst.

– Vi är trötta på att de kickar runt med naturen som en fotboll.

#vårtklimat

Med hjälp av sin maskot, den gigantiska isbjörnen Aurora, basunerar de ut sina budskap.

– Ministrarna måste sätta målet 100 procent förnybart till 2050, ge finansiellt stöd till de fattigaste och mest sårbara länderna och att avtalet innehåller en mekanism som gör att man kan revidera det under tiden, säger Kumi Naidoo till SVT Nyheter.

”Gröna vägen, den säkra vägen”

En liten bit längre bort på Champs-Élysées, som fransmännen så klart har döpt huvudgatan till, ligger en röd och en grön matta. Här bjuder kampanjen Act for Climate Justice Now in delegaterna att välja väg.

– Den gröna är den säkra vägen där man går med på att alla länder ska uppdatera sina klimatlöften innan avtalet träder i kraft. Den röda är den osäkra vägen vi går i dag mot en uppvärmning på tre grader, säger Daniel Obergfella från Tyskland.

Längst ner vid den gröna mattan står Sophie Makoloma från Malawi och håller en skylt där det står 1,5 grader 2019.

– Det borde vara det som är målet! Hemma är vädret så oförutsägbart och det är svårt för oss odla vår mat nuförtiden, säger hon.

Verkliga problem

Och det där med ett oförutsägbart väder är något Viacheslav Shardin som tillhör den ryska ursprungsbefolkningen yukagir.

– Vi har verkligen problem nu. Naturen är vårt liv och nu vet vi inte längre var vi har den, berättar han.

– Förr hade vi is oktober till mars. Nu har vi bara is november till februari. Vi är beroende av isen för jakt och som transportvägar.

Han hinner precis avsluta meningen innan isbjörnen Aurora vrålar igen. Några hundra meter bort sitter delegaterna i låsta rum och knådar på det nya utkastet till avtal som alla väntar på här och nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet