Illustration av materia som virvlar runt ett svart hål. Foto: NASA

Vintergatans svarta hål slukar gasmoln

Publicerad

Bakom gigantiska stoftmoln i Vintergatan döljer sig galaxens centrum. Där inne finns ett enormt svart hål som för länge sedan dammsugit rent runt omkring sig. Men nu har hålet fått möjlighet till ”eftermiddagsfika”: ett gasmoln är på väg rakt eller nästan rakt mot hålet. Och forskarna får chans att se vad som händer när materia möter det svarta hålets yttre gräns.

Nästan varje galax i universum verkar ha ett svart hål i mitten. Somliga fortsätter att sluka materia, och fortsätter att växa. De avger enorma mängder strålning i ett slags jetstrålar som forskarna kan iaktta med sina instrument.

Att Vintergatan borde ha ett svart hål räknade man ut för länge sedan, men först sedan man fått tillräckligt bra instrument kunde man observera att stjärnor inne i Vintergatans mitt verkar röra sig runt någonting med stor tyngdkraft.

Kan testa Einsteins teori

Det svarta hålet heter så för att materien är så kompakt ihoptryckt att inte ens ljuset orkar ut. Och därför kan man heller aldrig se det direkt. Magnus Axelsson på Stockholms universitet är expert på svarta hål, och han är en av många glada forskare som nu riktar en rad instrument mot galaxens centrum:

– Det är första gången någonting kommer så nära hålet, så det är väldigt spännande. Vi kommer kanske att kunna testa Einsteins allmänna relativitetsteori, den där han förutsäger att svarta hål ska finnas och hur gravitationen ska bete sig.

– Vi har matematiska teorier som säger vad som kan hända, men nu bör vi kunna se vad som sker när materia från molnet sugs in förbi det svarta hålets händelsehorisont.

”Händelsehorisonten” är begreppet för hålets gräns mot resten av universum. Gränsen är inte fysisk utan snarare ett slags matematisk gräns, men bortom den är det bara svart och ingen kan iaktta något. Men när svarta hål äter, spottar de alltså ut partiklar i enorma strålar som kan svepa genom hela galaxen, ut i tomrummet mellan galaxer och vidare in i granngalaxen.

Ett slags ”eftermiddagsfika”

Det finns bilder på hur sådan strålning sveper in och ställer till oreda bland stjärnsystem i nästa galax. Den faran löper inte vi. Gasmolnet ”G2” är inte särskilt stort. Mer som ett slags ”eftermiddagsfika”, säger Magnus Axelsson.

– Det är inte farligt för oss. Den strålning som eventuellt kommer från det här är väldigt svag, även jämfört med den vi får från solen. Det här bara spännande och intressant. Däremot, om ett stort svart hål även på mycket långt håll spottade ut röntgenstrålning i just vår riktning, då vore vi ”rökta”, säger han.

– Det finns ganska många svarta hål i Vintergatan, men de som inte ligger i centrum är mindre. De har oftast uppstått när stora stjärnor kollapsar och krymper ihop till något mycket litet och mycket kompakt. Vi känner till ett 30-tal i vår galax plus ytterligare några i andra, säger Magnus Axelsson.

Det finns teorier om ytterligare en kategori svarta hål, en ännu mindre sort som är ute och vandrar mellan stjärnorna. Teoretiskt skulle ett sådant litet svart hål kunna komma svepande förbi vårt solsystem och ställa till oreda i planeternas banor genom sin tyngdkraft. Eftersom det inte avger ljus skulle vi inte kunna se det i förväg.

– Men då måste det komma mycket nära och vara mycket tungt. De allra närmaste lysande stjärnorna påverkar oss ju inte alls, påpekar Axelsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.