Viruspartikeln i en infekterad cell. Partikeln är ungefär 1,5 µm lång. Foto: Julia Bartoli och Chantal Abergel

Virus vaknade till liv efter 30 000 år

Uppdaterad
Publicerad

Franska forskare har skakat liv i ett virus som legat infruset i den sibiriska tundran i 30 000 år. Efter lite upptining började viruset genast att föröka sig efter att först ha infekterat en amöba i en vanlig laboratorieskål, uppger AFP.

Viruset har döpts till Pithovirus sibericum, efter grekiskans ”pithos” som betyder krus eller kärl, eftersom det ser ut som en grekisk amfora.

Viruset är ovanligt stort och innehåller 500 gener, något som kan jämföras med ett vanligt influensavirus som bara innehåller åtta gener. Enligt forskarna är det så stort att det till och med går att se med hjälp av ett vanligt optiskt mikroskop.

Utgör inget hot

Sin storlek till trots har det dock aldrig utgjort något hot, vare sig mot de neandertalare eller mammutar som levde under virusets glansdagar, eftersom det bara infekterar encelliga organismer.

Studien “Thirty-thousand-year-old distant relative of giant icosahedral DNA viruses with a Pandoravirus morphology” presenteras i veckans nummer av tidskriften PNAS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.