Just nu pågår ett större utbrott av mässlingen i flera länder i Europa. Foto: TT

WHO: ”Motståndare till vaccin skadar folkhälsan”

Uppdaterad
Publicerad

Målet att utrota mässlingen i Europa senast år 2015 ser ut att misslyckas, bland annat på grund av felaktig kritik från vaccinmotståndare.

– Vi ser växande vaccinmotstånd i flera länder, bland annat i Bosnien – Hercegovina, Frankrike, Tyskland och Italien, men även i Ryssland och Ukraina, säger Robb Butler, chef för vaccinprogrammet på WHO Europa.

Mässlingsvaccinet är både säkert och effektivt och har används i decennier. Trots det fortsätter den mycket smittsamma virussjukdomen att sprida sig i Europa. Just nu pågår större utbrott i Tyskland, Italien och Bosnien-Hercegovina. 

En av förklaringarna är den ogrundade kritik mot vaccinet som bland annat förs fram på nätet av vaccinmotståndare, vilket skrämmer föräldrar till att inte vaccinera sina barn.

– Det råder ingen tvekan om att vaccinmotståndslobbyn skadar folkhälsan i hela Europa, säger Robb Butler, chef för vaccinprogrammet på WHO Europa och på tillfälligt Sverigebesök.

– Men det är viktigt att betona att motståndarna är få. En överväldigande majoritet tar sprutorna, säger han.

Kan leda till allvarliga komplikationer

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som kan leda till allvarliga komplikationer, bland annat permanent dövhet, hjärninflammation och i värsta fall döden.

Det vaccin som finns mot mässling ger ett nära hundraprocentigt skydd mot viruset. Därför har det bedömts vara möjligt att utrota sjukdomen på samma sätt som när smittkopporna eliminerades under 1980-talet.

Flera länder, bland annat Sverige, har med hjälp av vaccinationsprogram mot mässling lyckats stoppa smittspridningen, även om små utbrott förekommer då och då, oftast bland de som inte tagit sprutorna.

2010 beslutade världshälsoorganisationen WHO:s europeiska medlemsländer att försöka eliminera spridningen av både mässling och röda hund i Europa senast år 2015 – en målsättning som nu ser ut att misslyckas.

– Mest troligt kommer vi inte klara målet, säger Robb Butler, som ändå ser ljust på framtiden. 

Vikande trend

2010 och 2011 pågick stora mässlingsutbrott i Europa med uppåt trettio tusen fall per år. Förra året drabbades ungefär femton tusen européer av sjukdomen – en vikande trend som WHO hoppas att medlemsländerna kan hålla i, bland annat genom att bli bättre på att informera oroliga föräldrar.

– Vi behöver bli bättre på att ta människors oro kring vacciner på allvar. Det finns ingen anledning att hoppa ner i sandlådan med vaccinmotståndslobbyn och kasta sand tillbaka på dem. Det fungerar inte. Vi behöver dialog, säger Robb Butler på WHO.

– Mässlingsvaccinet är säkert. Barn i över 150 länder i världen får det. Genom åren har miljontals barn vaccinerats och biverkningar är extremt ovanliga. Föräldrar måste få detta förklarat för sig, så att de kan fatta beslut baserat på fakta och inte på rykten eller hörsägen, säger han.

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. I Sverige är dödsfall mycket ovanliga, men globalt är sjukdomen en av de vanligaste dödsorsakerna bland små barn.

Komplikationer av sjukdomen är vanliga. En av fem som drabbas får även andra infektioner som öron- och lunginflammation. I ett på tusen fall kan sjukdomen kompliceras av hjärninflammation och leda till döden.

Vaccin mot mässling har använts i över 50 år och kombineras numera även med vaccin mot påssjuka och röda hund. Två doser av det kombinerade vaccinet bedöms ge ett 95-procentigt skydd mot sjukdomarna.

Källa:

Folkhälsomyndigheten, WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.