Anna Kinberg Batra säger att Alliansen ska komma tillbaka starkare – i kväll talar hon i Almedalen. Foto: SVT

Anna Kinberg Batra: ”Vi måste förtjäna förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Hela 64 procent av Moderaternas väljare vill ha omval. Partiledaren Anna Kinberg Batra förstår varför vissa medlemmar är missnöjda men tar ändå kritiken med ro.

– Vi ska komma igen starkare, säger hon.

Fredagen är Moderaternas dag i Almedalen. Partiledaren Anna Kinberg Batra började den intensiva dagen med en intervju i SVT:s Gomorron Sverige. Under torsdagen kom siffror från Sifo och Svenska Dagbladet att hela 64 procent av partimedlemmarna vill ha ett nyval efter decemberöverenskommelsen, men Kinberg Batra tar de siffrorna med ro.

– Vi måste komma igen starkare för att förtjäna förtroende, vi har ett nytt parlamentariskt landskap som ingen har provat på förut, säger hon.

Almedalen 2015

Det sägs att motståndarna inom partiet planerar missnöjesaktioner under ditt tal i kväll?

– Jag känner ett stort stöd från partiet och vi har många medlemmar med starka åsikter.

”SD är inget borgerligt parti”

En annan fråga som varit het under Almedalsveckan är de siffror som visar att många väljare vill se att fler partier samarbetar med Sverigedemokraterna. Kinberg Batra avfärdar ett sådant samarbete:

– Vi vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Inte när det gäller invandringsfrågor, och de säger till exempel nej till Nato. De är inget borgerligt parti.

Bryta utanförskapet för unga

Anna Kinberg Barta skriver i en debattartikel i SvD att man vill bryta utanförskapet bland unga och utrikesfödda genom att stärka gruppernas kompetens. Bland annat ska alla få möjlighet att gå på Komvux.

Hon pratade i SVT:s intervju också om praktiker på arbetsplatser efter att moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson under gårdagen pratar om ett system med minilöner på praktikplatser för att unga snabbare ska komma in i arbetslivet.

Går inte det emot vad Fredrik Reinfeldt alltid sagt, att ni inte ska sänka lönerna?

– Nej, vi ska inte sänka lönerna i Sverige men vi ska titta på lärlingssystem, svarar Kinberg Batra.

Pluggade i nio år

Enligt Kinberg Batra är det viktigt att man snabbt kommer in i arbetslivet. I slutet av intervjun fick hon frågan om hur det kom sig att hon själv pluggade nio år på universitetet utan att ta en examen.

– Jag ångrar absolut inte att det tog några år. Jag reste, arbetade åt regeringskansliet och fick vänner för livet, avslutar Kinberg Batra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet