FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, kronprinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Victoria på plats när Ban Ki-Moon hyllar Hammarskjöld

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är på besök i Sverge. I samband med det gjorde kronprinsessan Victoria sitt första officiella uppdrag – mindre än en månad sedan prins Oscar kom till världen.

FN-chefen Ban Ki-Moon hyllade i ett tal Sverige, och inte minst sin barndomsidol Dag Hammarskjöld, men också kronprinsessan Victoria som en av 16 ambassadörer för de globala FN-målen.

– Kära vänner, godkväll, började FN-chefen sitt tal på svenska och fortsatte sedan på engelska med att tala om vilken ära det är att besöka Sverige.

Han gav en personlig bild av vad den legendariske svenske FN-chefen Hammarskjöld betytt för honom som barn, och vilken livlina FN var för koreanerna under Koreakriget. Upplevelser som präglat hans liv, enligt FN-chefen.

”Rakt igenom svensk”

– Hammarskjöld var rakt igenom en svensk men kämpade för hela världen, sade han.

Också kungafamiljen fick beröm av FN-chefen, kungen för sitt miljöengagemang, drottningen för sitt arbete mot övergrepp på barn, och kronprinsessan Victoria för att verka som ambassadör för FN:s Agenda 2030.

Victoria utsågs tidigare i år till en av 16 ambassadörer för Agenda 2030, med syfte att främja FN:s mål för hållbar utveckling.

Victoria närvarade under den föreläsning som Ban Ki-Moon höll i Blå hallen i Stockholms stadshus, dit han skyndade efter en presskonferens med statsminister Stefan Löfven på Rosenbad.

Mottar medalj

Föreläsningen var till minne av en av Ban Ki-moons företrädare Dag Hammarskjöld och arrangerades av Dag Hammarskjöld Foundation och Uppsala universitet.

Ban Ki-Moon mottar också senare en medalj från Dag Hammarskjöld Foundation.

Senast kronprinsessan framträdde offentligt innan föräldraledigheten var på Global Change Award-galan i Stockholms stadshus den 10 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.