Kräver ansvarstagande

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningskatastrofen i Emåområdet för några veckor sedan komplicerades ytterligare av att det saknas vattendomar på många dammar i Emåområdet. Ronald Eriksson i Lönneberga är en av de som drabbats hårt flera gånger.

– Jag har hållit på nu i nio års tid och försökt att få dem att lyssna, jag har till och med gett dem förslag på hur man ska lösa saker och ting. Men ingenting händer, säger en uppgiven Ronald Eriksson till Smålandsnytt.

Han bor i Lönneberga och hans hem är just nu obeboeligt på grund av översvämningarna. Den privatperson som äger rätten att öppna luckorna i bruksdammen i Silverdalen och som hade kunnat mildra konsekvenserna är, som Smålandsnytt tidigare berättat om, försvunnen.

Regnkaoset i Småland

Vattendomar saknas

Men hela situationen kring översvämningarna kompliceras ytterligare av att det saknas vattendomar som beskriver hur vattennivåerna ska se ut för bruksdammen och många andra dammar i Emåområdet. 

– Många gånger med riktigt små dammar så är det bara regleringsrättsinnehavaren och byakistor som har domen, säger Anne-Li Fiskesjö som är länsråd Kalmar.

Men det här är uppgifter som förvånar Ronald. I en pärm hemma hos honom finns nämligen vattendomen för bruksdammen i Silverdalen, i ett protokoll från 1934.

– Det har jag haft i fyra år nu, säger Ronald till Smålandsnytt.

Länsstyrelsen ska samla in domar

När länsrådet på telefon får höra att domen finns, blir hon glatt överraskad och ber Ronald att höra av sig. Hon lovar också att ett projekt för att samla in alla domar i området ska påbörjas på Länsstyrelsen under början av hösten. Men Ronalds del är det redan för sent.

– Jag vet inte vad jag ska göra här för att det kommer att hända igen, säger Ronald Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet