Foto: SVT/TT

Visselblåsaren: Viktigt att det leder till skadeståndsärende

Uppdaterad
Publicerad

Matthias Corbascio, docent och läkare vid KI, var en av fyra läkare som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk – och prisades som Årets visselblåsare.

Nu menar han att det är viktigt att alla Macchiarinis artiklar dras tillbaka internationellt.

– Det är viktigt så att inte fler patienter råkar ut för de här metoderna, säger Corbascio till SVT Nyheter.

Redan 2014 anmälde fyra läkare på Karolinska institutet kirurgen Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Macchiarinis skandaloperationer avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning och läkarna prisas för att ha riskerat sina egna karriärer för patientsäkerhetens skull.

Många dog efter operationen

Totalt åtta patienter opererades, varav tre av dem utfördes på Karolinska universitetssjukhuset. Resultatet av dessa operationer slutade med att sex av patienterna avled efter transplantationen.

Macchiarini-skandalen

– Vi såg ju hur förfärligt illa det gick för patienterna. Vi försökte förstå varför de mådde så dåligt som de gjorde, så vi började gräva i det här och hittade att det fanns så mycket fel, har Mathias Corbascio, tidigare förklarat för SVT.

Anmälan fick till en början ingen respons. Istället fick Mathias Corbascio och hans kollegor Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson information om att de skulle sägas upp och polisanmälas. En lång och obehaglig period, enligt honom.

– Sjukhuset hade investerat så pass mycket i Macchiarini att det fanns en risk att Karolinska skulle falla från en väldigt hög höjd. Och det är klart, det tar ju emot att erkänna sådana misstag som har begåtts, menar Corbascio.

Utredningen skarpt kritisk

På måndagsförmiddagen presenterades en extern utredning av KI:s agerande i Paolo Macchiari-ärendet. Utredningen, som utförts av den tidigare rikspolischefen Sten Heckscher tillsammans med den finländske professorn Carl Gahmberg och författaren Ingrid Carlberg är mycket hård i sin kritik.

– Jag har aldrig sett maken till negativa referenser vid en rekrytering, säger Sten Heckscher.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, menar att det rör sig om en gigantisk skandal.

– Det som hänt är fruktansvärt. Hanteringen på Karolinska Institutet har lett till att människor farit illa, det är både oacceptabelt och en skandal, säger hon till SVT Nyheter.

”Artiklarna måste dras tillbaka”

Enligt Matthias Corbascio är det nu viktigt att det som hänt leder till ett skadeståndsärende för att de drabbade patienterna och deras anhöriga ska få upprättelse.

– Det har orsakat så mycket lidande för patienter och anhöriga. Därför är det också viktigt att alla Macchiarinis artiklar dras tillbaka internationellt så att inte fler patienter kan råka illa ut av de här metoderna, säger Corbascio.

SVT-journalisten Bosse Lindquist – som ligger bakom dokumentären ”Experimenten: Stjärnkirurgen” menar att det enda rimliga är det nu blir en skadeståndsprocess.

– Det är ju en del patienter som levt om inte de här operationerna utförts. Nu finns det istället barn som får leva utan sina fäder- Det är uppenbart att de anhöriga är berättigade till skadestånd, säger Lindquist till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet