Judy Goos kramar om dotterns vän Isaiah Bow, 20 år. Isaiah blev ögonvittne till skottlossningen och sprang in för att hitta sin flickvän som var i biosalongen: ”Jag ville inte lämna henne där inne. Men hon är okej nu, sade han. Foto: Scanpix

”Vi trodde skotten var fyrverkerier”

Uppdaterad
Publicerad

När en beväpnad man öppnade eld på biografen i Denver-förorten Aurora trodde besökarna först att det handlade om specialeffekter.

–Plötsligt ramlade folk bara ihop. Vi låg på golvet och försökte undvika att bli skjutna, berättar Chris Jones för den lokala tv-kanalen KMGH-TV.

Paul Oterman pratade med en ung kvinna som satt i salongen strax innan och efter skjutningarna.

Massmord i Aurora 2012

–Först förstod jag inte vad det var hon berättade, det lät som galenskap. Hon sa att en man som var längre än henne sparkade upp dörren. Han hade en visirhjälm och en skottsäker väst på sig. Hon sa att han var helt klädd i svart och hade skyddsglasögon, berättar han för Sky News.

Kröp längs golvet

När kvinnan såg att mannen höll i ett vapen kastade hon och hennes pojkvän sig ner på golvet och började krypa för att komma undan. Till slut kunde de springa ut genom en nödutgång.

–När hon vände sig om såg hon hur killen sakta gick uppför trapporna och sköt mot slumpmässigt utvalda, säger Paul Oterman.

”Sköt dem som försökte ta sig ut”

En av biobesökarna, Jennifer Seeger, berättar till NBC att gärningsmannen gick upp längs gången och sköt.

–Jag sa till min vän att vi måste ut, men då började han skjuta dem som försökte ta sig till utgångarna, berättar hon till NBC, enligt AP.

Till slut stannade mannen framför Seeger och riktade ett gevär mot hennes ansikte. Sedan sköt han personen som satt bakom henne.

–Jag har ingen aning om varför han inte sköt mig, säger hon till Denver Post.

Hon säger att gärningsmannen bara slutade skjuta när han laddade om.

Flera salonger visade filmen samtidigt som dödskjutningarna pågick. Enligt ett vittne i en av de intilliggande biosalongen trängde kulor igenom väggen när salongen bredvid besköts.

Ung flicka skjuten i benen

Benjamin Fernandez, som var i en av biograf intill, berättade för CBS att han såg en ung flicka, uppskattningsvis 12, 13 år gammal, ligga på marken när han lämnade byggnaden.

–Det såg ut som att hon hade två skottsår i benen och blod över magen. Hennes vänner skrek och grät.... Vi var alla i chock, sa han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet