Foto: TT

Volkswagens vd Winterkorn avgår

Uppdaterad
Publicerad

Volkswagens vd Martin Winterkorn avgår. Företrädare uppgav på en presskonferens att hans avgång är i ”företagets intresse” efter den utsläppskandal som avslöjats under de senaste dagarna.

– Volkswagen behöver en nystart, också när det kommer till personal. Jag bereder väg för den nystarten genom min avgång, skriver han i ett uttalande på onsdagseftermiddagen.

Samtidigt tillade Winterkorn att han ”inte är medveten om att han själv har gjort något fel” och att han inte heller känt till några felaktigheter.

Volkswagens utsläppsbluff

Hans efterträdare ska utses på fredag.

”Jag är bestört över det som hänt de senaste dagarna. Framförallt kan jag inte förstå hur felaktigheter i sådan omfattning varit möjliga inom Volkswagenkoncernen”, skriver Winterkorn i ett uttalande.

”Måste vara transparenta”

Det var i fredags skandalen började rullas upp – när det visade sig att bilkoncernen har installerat en mjukvara i flera bilmodeller som kan manipulera utsläppstester. Företaget har erkänt att 11 miljoner bilar världen över har mjukvaran installerad. Volkswagen har avsatt 60 miljarder kronor för att hantera skandalen.

Winterkorn sa också att företaget måste fortsätta med att klargöra vad som hänt och vara transparenta.

– Det är det enda sättet att återfå förtroendet. Jag är övertygad om att Volkswagen Group och dess team kommer överkomma den grava kris.

Aktien gick upp efter avgången

Efter Winterkorns avgång gick Volkswagens aktie upp 8,7 procent till 121 euros, cirka 1.189 kronor. Men den har fortfarande en lång väg tillbaka efter att rasat med 30 procent sedan avslöjandet blev känt. Företagets marknadsvärde har sjunkit med 245 miljarder kronor de senaste dagarna. Men företaget riskerar att förlora mycket mer pengar än så, eftersom de amerikanska miljömyndigheterna hotar med böter på 18 miljarder dollar, cirka 150 miljarder kronor. Samtidigt har även länder som bland andra Sydkorea startat egna utredningar kring Volkswagens utsläppsnivåer och flera nordamerikanska advokatbyråer har lämnat in stämningar, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet