Utrikesminister Margot Wallström pratar om förödelsen i Aleppo i kvällens Aktuelltsändning. Foto: SVT/TT

Wallström: Så nära helvetet på jorden man kan komma

Uppdaterad
Publicerad

Syrienkriget har nu pågått längre än andra världskriget och den senaste veckan har varit fylld av bombningar från regimen och Ryssland med många civila dödsoffer.

– Jag tror att det är viktigt att vi inte blir vana vid de här bilderna. Att vi tränar och håller vår medmänsklighet levande, säger Margot Wallström när hon gästar Aktuellt.

För lite mer än en vecka sedan upphörde den senaste vapenvilan i Syrien och sedan dess har östra Aleppo bombats dagligen. I går, onsdag, gick FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon ut och sa att ett slakthus är mer humant än Aleppo.

– Man har haft fyra överenskommelser om att upphöra med våldsamheterna, att tillåta humanitärt tillträde och så vidare. Alla har brutits. Vi får nu FN-rapporter om att det är hundra barn som dödas i veckan minst. Jag tror att det är så nära helvetet på jorden som man kan komma, säger Margot Wallström i Aktuellt.

Syrienkriget

Bilderna av sönderbombade hus och lemlästade människor når ut till världen över, något som Wallström menar är något vi inte kan vänja oss vid.

– Jag tror att det är viktigt att vi inte blir vana vid de här bilderna. Att vi tränar och håller vår medmänsklighet levande, säger Wallström.

Vad gör Sverige och EU för att det här ska upphöra?

– Vi arbetar på två spår. Det första är ett humanitärt stöd. En hjälp till organisationer som fortfarande kan ta sig in i landet och förse landet och de nödbehövande med hjälp. Det har vi gjort med totalt 2,2 miljarder från svensk sida sedan kriget bröt ut. Sen finns det ett politiskt spår. Vi har varit instrumentella i att hjälpa FN-sändebudet  Stefan de Mistura. Vi har dessutom sett till att ge kvinnorna en röst. Kvinnorna är de första som bryr sig om vad som vad händer barnen och som vad händer med framtiden.

USA hotar att lämna fredssamtalen

För två veckor sedan var det en vapenvila som rådde i landet, förhandlad av USA och Ryssland. Tanken var att USA skulle se till att rebellerna inte utförde några våldsdåd, samtidigt som Ryssland höll uppsikt över att regeringen gjorde likadant. Senare skulle Ryssland och USA gemensamt bygga en bas för att gå emot extremistgrupper i landet som IS och Jabhat Fateh al-Sham. Men tidigare under torsdagen sa USA:s utrikesminister John Kerry att USA kan lämna samtalen med Ryssland.

– Jag kan förstå det för vi märker inget av den politiska viljan. Det måste finnas en politisk vilja, att man upphör med våldshandlingar och med bombningar. Det gäller både Ryssland och den syriska regimen. Det är inte meningsfullt att fortsätta samtalen, då legitimerar man fortsatta stridigheter. Jag har hört John Kerry säga det personligen, både i FN-sammanhang och nu när vi sågs sist i Colombia.

Få asylsökande

För drygt ett år var flyktingkrisen på allas läppar i Sverige. Det var stora manifestationer och insamlingar för både asylsökande i Sverige och flyktingar runt omkring i världen. Under den perioden tog Sverige emot närmare 10.000 flyktingar. Nu, ett år senare, har Sverige tagit emot 291 asylsökande på tre veckor.

– Dessvärre är det få som kan ta sig ut ur Syrien idag. Vi har gett nästan alla från Syrien asyl. Vi ska fortsätta ta emot asylsökande, men vi måste också dela på ansvaret. Vi kommer inte att kunna hantera situationen om inte andra länder i världen och EU är med och tar ansvar. Men vi måste visa att vi står upp för asylrätten, säger Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet