Ebba Busch-Thor (KD), Hans Linde (V), Gunnar Hökmark (M). Foto: TT

Blandade reaktioner på avtalsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström har ännu inte kommenterat SVT:s uppgifter om att Saudiavtalet sägs upp. Reaktionerna är blandade på beskedet. Moderaten Gunnar Hökmark kallar svensk utrikespolitik för rödgrön röra, medan Hans Linde (V) hyllar nya beskedet.

SVT har sökt Margot Wallström, men hon nekar till att kommentera beskedet under tisdagen. Det uppger hennes presschef Erik Boman.

Saab avvaktar med kommentar

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tidigare levererat krigsmateriel till Saudiarabien. ​Presschefen Sebastian Carlsson säger nu till SVT att det är oklart hur företagets affärer påverkas av att samarbetet med Saudiarabien inte förlängs.

Saudiavtalet

– Samarbetsavtalet är ett avtal mellan stater, det har vi inte några synpunkter på. Vår export regleras via lagstiftning och beslut från ISP [Inspektionen för strategiska produkter, reds anm].

Fridolin: Förts en diskussion en tid

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill inte berätta om det varit hårda förhandlingar i regeringen om Saudiavtalet. Utåt har regeringen varit splittrad, där MP har krävt att avtalet avslutas, medan statsminister Stefan Löfven har talat om att omförhandla delar av avtalet.

– Det har förts en diskussion i regeringen under en tid och vi har noggrant gått igenom avtalet och tagit in synpunkter från de olika håll som finns. Nu har vi meddelat Saudiarabien att avtalet inte kommer att förlängas för en ny femårsperiod.

– Det har visat sig att det var ett alldeles för djuptgående militärt avtal som också fått stora konsekvenser.

TT: Har regeringen fått någon reaktion från Saudiarabien?

– Det vill jag inte kommentera, utan om Saudiarabien vill ge en offentlig reaktion så står det dem fritt.

Kerstin Lundgren är utrikespolitisk talesperson för centerpartiet är inte förvånad över regeringens besked på tisdagskvällen.

– Det tragiska är att det tagit så lång tid. Att regeringen låtit frågan löpa gatlopp under 1,5 månad, säger Kerstin Lundgren (C) till SVT Nyheter.

IF Metalls ordförande inte förvånad

Fackförbundet IF Metalls ordförande Anders Ferbe är inte överraskad av beskedet, men vill inte spekulera om konsekvenserna.

– Jag avvaktar att kommentera. Jag vill ta reda på vad som sagts innan, men det är inte en så stor överraskning med tanke på det som hänt under de senaste dagarna, säger Anders Ferbe.

Med Wallström och Saudiarabien menar du?

– Ja, precis.

Hans Linde (V): Glädjande

– Det här är så klart oerhört glädjande. Det är en seger för alla som kämpat mot samarbetsavtalet, vi ser att det lönar sig att skapa opinion, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till SVT Nyheter.

Hökmark (M): Rörigt

Gunnar Hökmark (M), EU-parlamentariker, skriver på Twitter:

”Det har blivit en rödgrön röra av den svenska utrikespolitiken”.

Busch Thor: Pinsam tid

Ebba Busch Thor (KD) @BuschEbba skriver på Twitter:

”Orden om försvar av mänskliga rättigheter åtföljs, efter en djupt beklaglig tid av pinsamt velande, av handling”.

Sjöstedt (V) @jsjostedt på Twitter: Fin seger

Jonas Sjöstedt: ”Fin seger med det uppsagda Saudiavtalet. Nu stoppar vi TTIP också när vi ändå är igång.”

Carl Schlyter (MP): ”Detta är en seger för förnuftet över förtrycket & empatin över girigheten. Tack alla kämpar! Dessutom slipper jag köpa kometförsäkring!”

Ohly: Tack

Lars Ohly @OhlyLars tidigare partiledare för Vänsterpartiet på Twitter:

”Tack folkrörelser, fredsrörelsen och massor av engagerade människor för att vi fått S och Mp att ta sitt förnuft tillfånga. saudiavtalet

Guteland: Mänskliga rättigheter kan inte förhandlas bort

– Jag tycker det är helt rätt att avsluta avtalet med Saudiarabien. Regeringen visar att utrikespolitiken är feministiskt på riktigt, och att mänskliga rättigheter inte kan förhandlas bort. Jag är glad att Sverige för en relevant och progressiv utrikespolitik, skriver Europaparlamentarikern Jytte Guteland (S), i ett mejl till SVT.

SVT söker och uppdaterar med fler kommentarer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet