Foto: SVT

Wikström: ”Vi ska bli skickligare på att avvisa de utan asylskäl”

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för EU-kritiska partier ökar och missnöjet mot EU växer, visar fler opinionsundersökningar. – Storbritannien visar vägen, sade Kristina Winberg (SD) i kvällens Aktuellt.

Flera opinionsmätningar visar att missnöjet med EU ökar. Detta gäller även EU:s kärnländer som Tyskland och Frankrike där stödet för unionen sjunkit dramatiskt på kort tid. 2015 tyckte 45 procent av tyskarna att EU fungerade bra. I år har stödet sjunkit till 29 procent.

I onsdagens Aktuellt möttes två motpoler inom den svenska EU-politiken, EU-parlamentarikerna Cecilia Wikström (L) och Kristina Winberg (SD).

Ny flyktingpolitik i fokus

I centrum hamnade EU:s nya flyktingpolitik där varje land får en kvot de förväntas ta emot. Möter ett medlemsland inte sin kvot får landet böta för varje person som inte tas emot. Kristina Winberg påpekade att endast några få procent av de 160.000 flyktingar som skulle fördelas inom EU på frivillig basis har tagits emot av medlemsländerna.

– Fler länder kommer att välja samma väg som Storbritannien tror jag om man ska införa den här tvångsfördelningen, sade Kristina Winberg.

Cecilia Wikström argumenterade för en utvecklad gemensam asylpolitik men öppnade för att fler kan komma att utvisas.

– De som inte har asylskäl, de ska vi bli skickligare på att säga till att det finns inte asylskäl och då ska man återvisas till sitt land, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.