Foto: Reuters/Red Bull Content Pool

Will Gadd först med att besegra Niagarafallens isvägg

Uppdaterad
Publicerad

Den professionella isklättraren Will Gadd har som den förste någonsin lyckats att klättra uppför Niagarafallens isvägg. Det massiva vattenfallet, på gränsen mellan USA och Kanada, är delvis istäckt i år på grund av den kyliga vintern.

Det är Horseshoe Falls som frusit till och format en isvägg, nio meter bred och 46 meter hög.

– Niagara är det coolaste, vildaste och volymmässigt största vattenfallet i världen. Det är världsberömt. Som isklättrare måste man helt enkelt ta sig an det, säger Will Gadd.

Det tog en timme för den 47-årige, världsberömde isklättraren att ta sig uppför fallen. Men det var en riskfylld klättring.

– Isen är inte lika solid som den is som normalt bildas. Mycket av isen har formats av den vattenånga som slungas ut från vattenkaskaderna och som sätter sig på väggen. Isen formar sig horisontellt istället för vertikalt, förklarar Will Gadd.

Niagarafallen lockar äventyrare

Annie Taylor var den förste att ta sig över Niagarafallen i en tunna år 1901. Och 2012 lyckades Nik Wallenda att ta sig över Niagarafallen på lina, en sträcka på 500 meter.

Will Gadd är exalterad av det han upplevt och säger så här om sin upplevelse:

– Jag befinner mig mitt i fallet och ser det på ett sätt som ingen annan tidigare har gjort.  Vattnet dånar förbi, ibland får jag en dusch av det. Det är fruktansvärt vackert!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.