Foto: SVT / HBO Nordic

”Winter is coming”

Uppdaterad
Publicerad

Solen har skinit de senaste dagarna men om du trodde att våren var här för att stanna så har du fel. Resten av månaden ser ut att bjuda på allt annat än värme.

– Winter is coming, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

I samband med att den nya säsongen av Game of Thrones släpps så slår vinterkylan till. Fantasyserien släpps under natten till måndagen, då kan vi räkna med minusgrader i hela landet.

– Det blir passande nog frostigt väder till premiären, säger Nils Holmqvist som kommer sitta uppe och titta på det nya avsnittet.

Snö i hela Sverige

De kommande dagarna möts av kalla nordvindar och det fortsätter att vara kyligt även kommande vecka. Det kan komma byar av blötsnö även i södra delen av Sverige.

– Det är nog inte riktigt vad de flesta hoppas på, inte jag heller, säger Nils Holmqvist.

Dagtid beräknas temperaturerna ligga ungefär fem grader lägre än normalt och under nätterna får vi räkna med minusgrader. Den som hoppas på att kylan snabbt blåser bort lär bli besviken. Kylan är här för att stanna. I alla fall månaden ut.

– Det ser ut att stå sig till Valborg så det är nog många studenter som blir besvikna, säger Nils Holmqvist.

Dags för vinterjackan

Nils Holmqvist poängterar att det trots allt är tio dygn kvar och att vädret kan komma att ändras. Men just nu är hans bästa råd att klä sig varmt och att plocka fram vinterjackan igen.

– Har man hängt undan jackan kan det vara bra att backa ett steg i garderoben, säger han.

Förra veckan var man tvungen att byta från dubbdäck men nu kan vi alltså få vinterväglag igen. Det gäller att vara extra försiktig på vägarna de kommande dagarna.

– Ska man köra på kvällar, nätter eller tidig morgon så får man vara extra försiktig om man har bytt till sommardäck, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.