Ygeman: ”Vi kan inte skydda oss mot allt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tänker inte skärpa säkerheten ytterligare i Sverige till följd av terrorattentaten i Frankrike. De sedan tidigare planerade åtgärderna ligger fast.

– Vi ska göra allt vi kan för att skydda oss, men vi kan inte skydda oss mot allt, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i SVT Gomorron Sverige.

Regeringen planerar sedan tidigare en skärpt lagstiftning för att förbättra säkerheten. Det handlar om att försöka stoppa missbruk av falska pass, men också om skärpta lagar om terrorkrigsresor.

– Jag hävdar att svensk lagstiftning är för svag. Vi måste kriminalisera rekrytering, organisering och finansiering av terrorkrigsresorna, säger Anders Ygeman (S).

Terrordåden i Paris

Den nya lagen kan komma att beslutas runt årsskiftet och förväntas träda ikraft någon gång under sommaren 2016.

Förhöjt hot

Så sent som under söndagen gjorde Nationellt centrum för terrorhotsbedömning (NCT), en ny bedömning av hur hotbilden mot Sverige ser ut. Hotet bedöms vara ”förhöjt”, vilket motsvaras av en trea på den femgradiga terrorhotskalan. Det är samma förhöjda nivå som gällt sedan 2010.

– Det finns ett förhöjt hot mot Sverige och i den förhöjda hotnivån ingår den typen av terrorattentat som hände i Paris, säger Anders Ygeman (S).

Tillfälliga gränskontroller kan förlängas

Nyligen infördes tillfälliga inre gränskontroller i Sverige för första gången på tjugo år. Beslutet var en följd av ett högt tryck på Migrationsverket. Frågan är nu hur tillfälliga dessa gränskontroller är.

– Jag tror att regeringen snart kommer fatta beslut om att förlänga dem, säger Anders Ygeman (S).

Den svenska regeringen följer nu utredningarna om terrorattentaten i Frankrike för att försöka lära av misstagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet