Zahra utbildas till jobb som inte finns

Uppdaterad
Publicerad

Zahra Mokhari går en AMU-utbilning i service. Tanken är att hon ska kunna få ett jobb i butik. Problemet är bara att många butiker stänger i Sandviken där hon bor.

Zahra Mokhari är en av tusentals som nu går i arbetsmarknadsutbildning.  Men utbildningen ökar inte hennes chanser att få ett riktigt jobb. Det visar den senaste forskningen från arbetsförmedlingen.

Zahra jobbade tidigare i affär men nu har hon varit arbetslös i nästan ett år. För det är svårt att hitta ett nytt jobb i Sandviken där arbetslösheten är nästan 13 procent.

– Det finns ingenting i Sandviken säger Zahra Mokhari. Om ni kollar runt ser ni att affär efter affär har stängt igen.

Utbildas för hela landet

Nu går hon på en arbetsmarknadsutbildning för service i Sandviken där tanken är att hon ska få ett butiksjobb när hon är klar, trots att många butiker har lagts ned.

Arbetsförmedlingen försvarar beslutet med att även om det inte finns jobb på orten finns det en brist någon annanstans i Sverige:

– Oberoende av om det är Sandviken, Gävle eller Stockholm behöver arbetsgivare fler som är utbildade inom det här området, säger Charlotte Humning som är chef för arbetsförmedlingen i Gävle.

Svårt flytta till jobben med familj

 Hon menar att de arbetslösa måste leta där de lediga jobben finns. Men att flytta till storstäderna där jobben finns är inte så lätt om man har familj.

– Eftersom min man har ett fast och ett bra jobb har vi fastnat här säger Zahra Mokhari.

Enligt arbetsförmedlingen handlar det också om att man ökar sin attraktionskraft på arbetsmarknaden.

Men frågan är om utbildningen ökar chansen att få ett riktigt jobb. Så var det för sex, sju år sedan. Då ökade chansen med 14 procent att få ett jobb för de som gått i en arbetsmarknadsutbildning, jämfört med en kontrollgrupp som inte gått utbildningen.

Prioriterar fel grupp arbetslösa

Men 2008 ändrades regelverket av den borgerliga regeringen. Nu plockar arbetsförmedlingen ut de grupper som står längst bort från arbetsmarknaden.

De två senaste åren som arbetsförmedlingen mätt (år 2010 och 2011) ger det ingen effekt av att ha gått en arbetsmarknadsutbildning. De som inte gått utbildningen har lika stor chans att få ett icke subventionerat jobb.

Men Zahra hoppas ändå få ett jobb när hon är klar med sin utbildning.

– Jag vill gärna ha ett jobb, säger hon. Men det är jättesvårt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.