Foto: Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Låt inte nazisterna heila på våra gator”

Nazism ·

”Att polisen skyddar och försvarar nazisternas demonstration är en pungspark på det solidariska Sverige jag hoppades få uppfostra mina barn i.”

I dag klockan 11 samlas anhängare till Svenskarnas parti (SVP) på Västra torget i Jönköping för att demonstrera. Det är ett parti byggt på en nynazistisk värdegrund som trots detta fått tillstånd att sprida sitt budskap med hänvisning till ”det fria ordet”.

Redan där har ett tankefel begåtts, eftersom de åsikter som kommer att framföras är allt annat än fria. Hela demonstrationen skulle kunna stoppas utifrån vårt lands lagar om hatbrott och hets mot folkgrupp. Men i stället kommer polisen välja att skydda ett nationalistiskt parti som tror att mänskliga rättigheter är något genetiskt.

Det är samma poliskår som i flera års tid kämpat för att tysta ner mig och flera av mina hiphop-kollegor, som ställt in konserter och trakasserat oss när vi gjort vår röst hörd.

Men nazister som viftar med flaggor anses ha en ”politisk agenda” och tillåts fritt att marschera fram på gator och torg. Att de har en vision om ett rasrent Sverige är tydligen irrelevant.

Om det är ett sånt land SVP vill ha är jag mer än gärna ”landsförrädare” i deras ögon. Jag tar gärna emot de hundratals mordhot som regnat över mig från rasister och fascister den senaste tiden. Skrämma mig till tystnad? Vet ni vem ni pratar med?

Jag vill inte bo i ett land där nazister får heila lagligt på öppna gator skyddade av polisen. Jag vill inte leva i ett samhälle som styrs av gamla rasister förklädda till sverigedemokrater.

Deras nya kostymer och trubbiga omformuleringar lurar inte mig. Fuck SD, SVP och allt som de står för!

Det är första maj i dag och det är sedan över 100 år tillbaka arbetarrörelsens högtidsdag. Det är alltså inte i första hand en allmän demonstrationsdag.

Ursprunget till första majfirandet är kampen för åtta timmars arbetsdag i USA på 1880-talet, och de händelser som utspelade sig på Haymarket Square i Chicago 1886 mer specifikt. Under en demonstration för arbetares rättigheter uppstod skottlossning mellan polis och demonstranter.

Efteråt dömdes åtta oskyldiga arbetarkämpar till döden för att ha anordnat demonstrationen. Det är till deras och deras kamps minne som första maj firas. Låt oss aldrig glömma det.

I lördags stoppades en nazistdemonstration i centrala Berlin efter att tusentals motdemonstranter suttit sig ner på gatan och blockerat nazisternas frammarsch. Detta trots polisens försök att stoppa motdemonstrationen.

Häromdagen bestämde sig det tyska nazistpartiet NPD för att ställa in sin planerade första majdemonstration i Berlin. Det går att påverka, det går att slå tillbaka. Så låt inte makten klippa dina vingar. Säg ifrån!

Många vill göra mig till någon slags förespråkare för det vänsterextrema våldet. Men det är långt ifrån mitt budskap. Vad jag och Kinesen har gjort i den här hätska debatten mot rasism och nazism vet ni redan, om ni tänker efter.

Våra vapen är våra hjärnor och vår talang! Vi har inte tagit till våld en enda gång. I stället slår vi oss fram med ord.

Vi bryter inga lagar längre, men om vi ser fel och orättvisor så kommer vi aldrig någonsin att vika ner oss. För sanningen är att när polis och rättsväsende sviker oss så måste vi stå upp för oss själva.

Och ja, jag har gjort många fel i livet. Jag har valt fel vägar och burit fel värderingar. Det är ingenting jag är stolt över, men det gjorde mig till mannen jag är idag.

Jag önskar av hela mitt hjärta att SVP ska vakna upp ur sin Adolf Hitler-psykos och hitta en väg tillbaka från hatet. För med hatets retorik som vägvisare genom livet är misär det enda som finns kvar att finna.

Men, lika absurt det hade varit om polisen hjälpte och stöttade mig i mitt gamla destruktiva liv, lika absurt är det att polisen skyddar och försvarar den här demonstrationen. För den är ingenting annat än en pungspark på det solidariska Sverige jag hoppades få uppfostra mina barn i.

Och jag tänker inte sitta tyst och titta på när nazisterna måttar in slag efter slag på en stillastående motståndare.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.