Olle Palmlöf Opinion Live
Debattinlägg

Åldersbedömning, pappafeminism och Fråga Lund

Opinion Live 22:00 – SVT 1 ·

Experter och myndigheter fortsätter tvista om metoderna för åldersbedömning av ensamkommande barn, Fråga Lund är i blåsväder – och vad är egentligen pappafeminism?

Den 1 september klockan 22 sänds säsongens andra Opinion Live med Olle Palmlöf som programledare.

I Sverige går myndigheterna helt på en ensamkommande asylsökandes egna uppgifter om sin ålder – medicinsk åldersbedömning är frivillig. Frågan togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning i går – debatten fortsätter i Opinion Live i dag.

I studion möts Håkan Mörnstad, läkare som utför medicinsk åldersbedömning och Anna Bärtås, ordförande i barnläkarföreningen, som hittills har avrått från åldersbedömning.

På plats är också bland andra Centerpolitikern Staffan Danielsson, juristen Byron Törnström och Musse Hosseini, ordförande i Sveriges ensamkommandes förening.

Var det rätt av författarna till Bert- och Suneböckerna att ändra texten i efterhand för att den skulle bli mindre sexistisk? Och vad har det för betydelse att man blir feminist först efter att man har fått egna döttrar? Begreppet pappafeminism diskuteras av författarna Anders Jacobsson och Ida Ölmedal, redaktör, Expressen Kultur och Patrik Lundberg,kolumnist på Aftonbladet.

Fråga Lund har uppstått på nytt, nu med Kristian Luuk som programledare. Men kritiken har varit hård – det är för flamsigt, menar Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen. Petter Bragée, programchef på SVT, försvarar programmet.

-------

Liveflödet ligger kvar efter sändningen – där finns fakta och bakgrund. Omröstningarna är stängda och ligger samlade i slutet på flödet.

Länk till liveflödet.

Nu finns liveflödet även i appen Duo – här kan du ladda ner den!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.