Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
Debattinlägg

”Många äldre vill bo hemma”

Hem till varje pris ·

”Även när krafterna minskar går det ofta att underlätta fortsatt kvarboende, men när det inte längre är vare sig ett önskemål eller en möjlighet saknas det ibland lämpliga alternativ av boende”, skriver Åsa Regnér (S).

Om debattören

Åsa Regnér
Barn, äldre- och jämställdhetsminister (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Äldreomsorgen är en av våra stora framtidsfrågor. Både för att antalet äldre kvinnor och män ökar men också för att vi behöver utveckla lösningarna inom äldreomsorgen så att de i högre utsträckning tar hänsyn till att vi som människor är olika.

Att det ska finnas tid att se varje människa och olika personers behov inom äldreomsorgen är både en hjärtefråga för mig och en fråga om kvalitet.

Därför satsar nu också regeringen två miljarder om året i en historisk satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen. Mer personal betyder mer tid för omsorg, och det är en förutsättning för att de enskilda äldres behov ska vara i fokus.

Sveriges äldre blir fler och det betyder att antalet bostäder för äldre också måste öka. Behovet ser förvisso olika ut på olika platser i landet men det är sammantaget stort och det förstärks av den bostadsbrist som finns i många delar av landet.

Mot den bakgrunden är ett nytt investeringsstöd för olika former av äldreboenden en av de viktiga satsningar regeringen genomför 2016.

Utöver det här har regeringen tillsatt utredningen Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, som har i uppdrag att se över boendefrågorna tillsammans med andra viktiga framtidsfrågor för äldreomsorgen.

Det nya investeringsstödet är en insats för att få fart på byggandet av äldrebostäder men det är också en stimulans för att få mer bredd och flexibilitet på äldrebostadsområdet.

En del äldre vill bo på ett traditionellt äldreboende och det nya investeringsstödet kommer att vara en avgörande insats för att de platserna ska bli fler.

Det behövs.

Men många äldre föredrar ändå att bo kvar hemma långt upp i åldern.

Även när krafterna minskar går det ofta att underlätta fortsatt kvarboende, men när det inte längre är vare sig ett önskemål eller en möjlighet saknas det ibland lämpliga alternativ av boende.

På en del håll är utbudet av sådana bostäder begränsat och på andra håll kan en lämplig men nyproducerad bostad vara alltför dyr.

I det här finns en viktig jämställdhetsaspekt: Kvinnliga pensionärer har betydligt lägre pensioner än manliga pensionärer. Att bygga så att fler har råd är en jämställdhetsfråga.

Det nya investeringsstödet innebär både en ökad satsning på byggande av traditionella äldreboenden, men också på byggandet av andra typer av mellanboendeformer, såsom seniorbostäder.

Dessutom kan stimulansen användas för att bygga om lägenheter så att den som vill kan bo kvar hemma om det görs justeringar också kan få göra det.

Det här är med andra ord en satsning som tar sin utgångspunkt både i det generella behovet av bostäder för äldre och i insikten att människor har olika behov, även när vi blivit lite äldre.

Det nya investeringsstödet och bemanningssatsningen är två exempel på hur regeringen moderniserar äldrepolitiken.

Stora och breda satsningar möjliggör större individuell frihet, jämlikhet och jämställdhet när vi blir äldre.

Om Hem till varje pris:

SVT granskar äldrevården i ett reportage som sänds tisdag 19 januari. Under 2000-talet har cirka 32.000 vårdplatser för äldre försvunnit. Det är var fjärde plats. Följ debatten på sociala medier under taggen #hemtillvarjepris.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.