Äldre par på vårdboende Foto: TT
Debattinlägg

”Äldreomsorgen är i första hand till för oss äldre”

Sextimmarsdagen ·

”Hur mår de hundratals äldre i Göteborg som önskar få en plats på ett boende men som nekas för att staden lagt pengarna på ett projekt som ingen av de äldre har efterfrågat och som inte syftar till att omsorgen ska utgå från den äldres individuella behov?”, skriver Gösta Bucht.

Om debattören

Gösta Bucht
SPF Seniorerna, professor emeritus i geriatrik

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Förra veckan debatterades frågan om sextimmars-arbetsdag i SVT Debatt. Sedan en kort tid tillbaka har ett sådant projekt startat i Göteborg på Svartedalens äldreboende, vilket också togs upp under programmet.

Omsorgspersonalen förtjänar bättre arbetsvillkor, men på längre sikt är kompetensutveckling, mer inflytande, högre lön och en modern struktur av större vikt.

Det är bedrövligt att det på väldigt få håll i rapporteringen har reflekterats över dels vad de äldre anser och dels om att ett äldreboende faktiskt i första hand är en människas bostad och vardag – inte någons arbetsplats.

Ingen av oss andra skulle vilja att vår bostad förvandlas till ett arbetsmarknadsexperiment. 

Flera studier har fastslagit att äldre som har hemtjänst eller bor på ett boende främst efterfrågar personalkontinuitet, trygghet, kompetent personal och att kunna få sina individuella behov tillgodosedda.

Vi vill känna trygghet med vem som tar hand om oss, att det i möjligaste mån är samma personer och att de vet hur vi vill ha det.

På Svartedalens äldreboende lär det bli det motsatta: fler nya ansikten och nya händer, som de äldre inte är vana vid, och som inte vet med vad och hur den boende önskar få hjälp.

Socialstyrelsens årliga rapport om läget i vården och omsorgen presenterades idag. Den visar att andelen sjuka äldre som trots omfattande behov bor kvar hemma har ökat från 67 till 74 procent mellan 2008 och 2013, och att många kommuner har brist på platser i äldreboenden.

Göteborg är sannerligen inget undantag.

De senaste månaderna har medier i Göteborgsområdet kontinuerligt rapporterat om just äldre som känner sig otrygga och isolerade hemma och vill få en plats på ett boende – men nekas detta då det inte finns några platser.

I detta läge väljer de styrande i Göteborgs kommun att lägga miljonresurser på ett sextimmarsprojekt och inte på fler platser som är det stadens äldre efterfrågar.

Äldreomsorgen är faktiskt primärt till för dem som har behov av den, de äldre, inte för personalen och inte heller för att vara ett arbetsmarknadsexperiment för lokalpolitiker.

Det är de boende och deras anhöriga som bör tillfrågas om sextimmarsprojektet, snarare än personalen – vad får det för följder för de äldres välbefinnande?

Och hur mår de hundratals äldre i Göteborg som önskar få en plats på ett boende men som nekas för att staden lagt pengarna på ett projekt som ingen av de äldre har efterfrågat och som inte syftar till att omsorgen ska utgå från den äldres individuella behov?

Från SPF Seniorerna menar vi att äldre människors välbefinnande och deras individuella behov ska vara omsorgens primära fokus, inte personalens arbetstider.

En äldre människas hem och vardag är inte en plats för arbetsmarknadsexperiment.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.