Domaren träffade matchfixaren några dagar innan matchen där han dömde sju gula kort, två utvisningar och fyra straffsparkar.
Domaren träffade matchfixaren några dagar innan matchen där han dömde sju gula kort, två utvisningar och fyra straffsparkar. / SVT Uppdrag granskning, 13 april 2016. Foto: Peax Svensson/JBild Jkpg/Polisens bilder Montage / SVT
Debattinlägg

”Det är grovt bedrägeri – lös det för fotbollens skull”

Uppdrag granskning ·

”Det allmänna rättsmedvetandet torde med råge vara med på noterna! Se snabbast möjligt till att det blir möjligt att komma åt matchfixning som ett grovt bedrägeri!” skriver Sven-Erik Alhem.

Om debattören

Sven-Erik Alhem
Fd, överåklagare och förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Är själv en varm anhängare av fotboll. Länge antog jag att påståenden om fixade matcher måste vara enbart skrönor.

Det kan väl aldrig gå i en lagidrott med så många inblandade ben, armar och huvuden att fixa till resultat som inte svarade mot den verkliga prestationen och lagstyrkan på plan för dagen.

Möjligen om en enda betydelsefull person för utgången av matchen, nämligen domaren skulle ha låtit sig mutas.

Det var väl, funderade jag vidare enbart inom smutsiga delar av till exempel proffsboxningen som uppgjorda matcher skulle kunna förekomma. Tänkte jag och hade uppenbarligen fel.

För även om lagföringen är synnerligen mager i fråga om manipulerade fotbollsmatcher har det ändå framkommit så pass mycket av bevisning att man i varje fall på goda grunder kan utgå från att det också inom fotbollen finns gangstrar från den grova kriminella brottsligheten som vill lura till sig stora pengar på uppgjorda matcher.

Och där de kriminella är så pass förslagna att de håller sig till de mindre noga TV- och mediegranskade lägre divisionerna.

I Uppdrag gransknings avslöjande program intervjuades en åklagare som ansåg att det krävdes att åklagare kunde visa att hot eller mutor förekommit för att ett åtal skulle vara möjligt.

Med nuvarande utformning av bedrägeribestämmelsen ansåg den berörde åklagaren inte att åtal kunde väckas.

Undrar – utan att gå in på detaljer i lagstiftningen – om denna uppfattning verkligen håller. Har den prövats högst upp inom Åklagarmyndigheten? Har riksåklagaren haft anledning sätta sig in i saken?

För mig verkar det vara logiskt att ett manipulerande med otillbörlig styrning av de för spelets utgång så viktiga prestationerna enligt modellen ”alla spelare på plan förutsätts göra sitt yttersta för att segra i matchen” också inverkar på spelbolagens möjligheter till vinst och i fråga om deras skyldighet betala ut vinster, som ej grundas på fotbollsspelarnas – och alla domares – justa grundidé.

En läggmatch är aldrig fair play.

Att ingen yttre påverkan av något slag skulle förekomma synes också osannolikt, när så särskilt många anmärkningsvärda händelser inträffat under en enda match att de rimligen inte kan vara naturliga fenomen i matchen.

Skulle högst upp i hierarkin inom rättsväsendet anses att bedrägeribrottet inte kan komma ifråga när det gäller manipulerade matcher, känns det angeläget att genast ändra bestämmelsen och inte avvakta ytterligare på vad en sittande utredning med flera andra viktiga punkter på agendan senare kan komma fram till.

För så mycket är klart; det allmänna rättsmedvetande torde med råge vara med på noterna! Se snabbast möjligt till att det blir möjligt att komma åt matchfixning som ett grovt bedrägeri!

Ty inte bara som spelbolag utan också som satsande enskilda spelare tror jag att många känner sig dragna vid näsan när det är annat än prestationerna på fotbollsplan som avgör hur vinsterna ska fördelas och hur förlusterna ska bäras.

En enda fixad match kan ju påverka vinstfördelningen på totalen.

Så se till att fixa det här, lagstiftare, rättsväsendet, fotbollförbundet och spelbolagen bums i kanalen! Tycker ”det allmänna rättsmedvetandet”!

Det är bråttom också för fotbollens egen godwill.

Varje gång matchfixning kommer på tal drabbas fullkomligt oskyldiga ledare, spelare och fans av risken att fläckas ner av fenomen som göder grovt kriminella.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.