Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Debattinlägg

”Mer jämställdhet driver samhällsutvecklingen framåt”

Budgeten ·

”Regeringens feministiska politik tar sig i uttryck såväl i satsningar som påverkar kvinnor idag, som i långsiktigt strukturförändrande arbete”, skriver Annika Hirvonen (MP).

Om debattören

Annika Hirvonen
Riksdagsledamot, jämställdhetspolitisk talesperson (MP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

För första gången i Sveriges historia har vi en uttalat feministisk regering.

Som Miljöpartister är detta något som vi givetvis är väldigt stolta över. Inte minst i ljuset av hur det tar sig uttryck inte som ett avgränsat område, utan är en integrerad del hela regeringens arbete.

Nu när regeringen går fram med sin budget finns flera offensiva satsningar inom ett antal områden.

Dessutom skapar vi strukturell förändring genom jämställdhetsintegrering på samtliga politikområden.

SVT Opinion skriver Gudrun Schyman att feminismen har blivit så finstilt i regeringens budget att den nästan inte syns.

Mot bakgrund av många viktiga feministiska satsningar och en kursändring där budgeten sammantaget gynnar kvinnor istället för män, kan vi konstatera felaktigheten i Schymans påstående.

Regeringens feministiska politik tar sig i uttryck såväl i satsningar som påverkar kvinnor idag, som i långsiktigt strukturförändrande arbete.

Vad gäller arbetet mot mäns våld mot kvinnor agerar regeringen både för att stödet till de akut utsatta kvinnorna ska förbättras, genom 100 miljoner kronor per år mer till kvinnojourerna, samtidigt som normförändrande reformer för att färre kvinnor ska behöva utsättas för brott pågår.

Detta bland annat genom arbetet att göra om sexualbrottslagstiftningen så att ansvaret för påtvingat sex skärps.

Miljardinvesteringar för fler billiga och klimatsmarta hyresrätter är också centralt för att utsatta kvinnor ska få tillgång till tryggt boende, även efter det akuta skedet när de lämnat våldsamma relationer.

Regeringens satsning på kvinnors hälsa är inte heller någon finstilt bagatell, som Schyman antyder.

Det handlar om ytterligare 1,3 miljarder kronor som de kommande fyra åren, utöver tidigare aviserade satsningar på förlossningsvården.

Ihop med övriga förstärkningar inom välfärden kommer det att innebära att kvinnors vardag förändras på riktigt. Inte minst för att de tiotusentals kvinnor som idag rycker in där välfärden brister, ska kunna lönearbeta i den utsträckning de önskar.

Visst skulle vi alla önska mer och fortare.

Mot bakgrund av strukturella budgetunderskott från den borgerliga regeringens skattesänkningspolitik och en realitet där riksdagens majoritet hellre satsar på försvar än samhällsinvesteringar, är jag särskilt imponerad över den feministiska budget som regeringen presenterat.

Därutöver finns insikten om att jämställdhetsarbetet handlar om mer än pengar och kan inte heller stanna vid Sveriges gränser.

Genom ett stärkt feministisk perspektiv i utrikespolitiken fortsätter Sverige att kämpa för kvinnors rättigheter globalt. Sverige drev bland annat på för att de globala målen om hållbar utveckling skulle inkludera jämställdhet och kvinnors egenmakt.

En hållbar utveckling i vår omvärld kan inte ske om hälften av människorna som ska bygga den inte har makten över sina egna liv.

Uppsägningen av avtalet med Saudiarabien är också ett uttryck för regeringens feministiska utrikespolitik.

Regeringen har också lanserat en hemsida där ytterligare jämställdhetsarbete presenteras . Arbetet med att jämställdhetsintegrera statliga myndigheters verksamheter är också en nyckel för att få långsiktig strukturell förändring.

För oss gröna är det en självklarhet att mer jämställdhet ökar individens frihet och driver samhällsutvecklingen framåt.

Miljöpartiet är och har alltid varit ett feministiskt parti, i regeringen fortsätter arbetet med att förändra för ett jämställt Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.