Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Debattinlägg

”Den antroposofiska rörelsen mörkar sin bakgrund”

Medicin ·

”Vanliga läkemedel baseras på empiriska observationer, eller att man utifrån biokemisk kunskap syntetiserar molekyler. Antroposofiska läkemedel fyller en mer andlig funktion”, skriver Mats Reimer.

Om debattören

Mats Reimer
Barnläkare och bloggare på Dagens Medicin

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Patienter måste kunna lita på att våra läkemedel har en säkerställd verkan utöver placeboeffekten.

Så är inte fallet med de antroposofiska läkemedel som under många år beviljats en politisk gräddfil där producenterna inte behövt lämna in dokumentation till Läkemedelsverket.

Nu skall regeringen överväga hur de antroposofiska läkemedlen skall hanteras när årets dispens löper ut. Läkemedelsverket ser inget medicinskt behov av de antroposofiska preparaten, utan det blir en rent politisk fråga.

Vidarkliniken i Järna anser dock att deras verksamhet är helt beroende av att de fortsatt har tillgång till tusentals olika antroposofiska piller och injektioner.

Antroposofiska läkaren Ursula Flatters gillar inte att det i bland annat SVT Debatt skojats om skrattretande ingredienser som extrakt av oxpenis, grisens ändtarm eller kossans anus.

I sin debattartikel på SVT Opinion försöker hon hänvisa till att även många skolmedicinska läkemedel från början var baserade på naturligt förekommande ämnen från växter, djur eller mineral.

Men aspirin, curare, penicillin, morfin, insulin och så vidare, har en solid naturvetenskaplig kunskapsbas och är aldrig så extremt utspädda att
inget av ursprungssubstansen återstår, vilket är fallet för en hel del av de antroposofiska homeopatiska medlen.

Vanliga läkemedel baseras på empiriska observationer av olika ämnens effekter, eller att man utifrån biokemisk kunskap syntetiserar molekyler
som man hoppas skall ha de önskade egenskaperna.

Antroposofiska läkemedel fyller en mer andlig funktion och grundar sig på ”ockulta forskningsresultat” från Rudolf Steiner och hans efterföljare.

Den antroposofiska rörelsen mörkar när den inte redovisar att antroposofisk medicin, Waldorfpedagogik och biodynamik har sin bakgrund i Steiners ”andevetenskap”.

Läkemedlen tycks ofta baseras på en magisk koppling så att misteln som parasit på träd skall hjälpa när cancer parasiterar på kroppen, eller att extremt utspädda extrakt från ett djurs friska organ anses hjälpa om motsvarande mänskliga kroppsdel drabbas av sjukdom.

Antroposofiska läkemedel har inte utvärderats på sedvanligt sätt, genom att jämföra med placebo, och utan sådana studier kommer dessa preparat aldrig kunna registreras som riktiga läkemedel.

Det finns dock redan idag möjlighet för alternativläkemedel att säljas helt lagligt. Homeopatiska piller kan registreras hos Läkemedelsverket liksom naturläkemedel och växtbaserade läkemedel.

Men Vidarkliniken finner nog registreringsavgiften betungande, och många av deras läkemedel injiceras och kan därför inte godkännas med nuvarande regelverk.

Apotekarna, farmaceuterna och Läkarförbundet är alla negativa till att låta de antroposofiska läkemedlen få en egen gräddfil via speciallagstiftning.

Att politikerna i åratal månat om Vidarkliniken tror jag beror på att man sett den som ett berikande alternativ inom rehabiliteringsmedicin. Men deras omvårdnad och konstterapi kommer fungera lika bra utan 3500 olika antroposofiska läkemedel.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.