Arbetsförmedlingen
Foto: Jessica Gow / TT
Debattinlägg

”Arbetslösheten stiger efter regeringens första budget”

Arbetslösheten ·

”Centerpartiet föreslår att taket för RUT-avdraget höjs till 75 000 kronor. Därtill bör ett senior-RUT, där avdrag få göras med 60 procent för personer över 80 år, införas”, skriver Per Åsling (C) och Emil Källström (C).

Om debattörerna

Per Åsling
Riksdagsledamot Jämtlands län (C)
Emil Källström
Ekonomiskpolitisk talesperson (C)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I tisdags (den 3 maj) presenterade Statistiska centralbyrån sin senaste ekonomiska månadsöversikt.

Rubriken på framsidan av rapporten är klar och tydlig: Nedgången av arbetslösheten har upphört. Efter nio raka alliansbudgetar, en internationell finanskris följt av en eurokris har arbetslösheten under flera år steg för steg sjunkit.

När den rödgröna regeringen lägger sin första budget hinner det bara gå några månader innan arbetslösheten vänder upp. 

Svensk ekonomi står inför framförallt två utmaningar:

För det första växer inte jobben tillräckligt snabbt, trots att vi nu går in i en högkonjunktur.

Och för det andra är trycket på de offentliga utgifterna mycket högt, inte minst på grund av det stora och onödigt dyra mottagandet av nyanlända, en ineffektiv arbetsmarknadspolitik och växande sjukskrivningstal. 

Nyanlända, personer med kort utbildningsbakgrund, äldre och funktionsnedsatta ökar kraftigt som andel av de arbetslösa och väntas de närmaste åren utgöra 80 procent av den totala arbetslösheten.

Svensk arbetsmarknad är notoriskt dålig på att få dessa personer i arbete. Om inget görs kommer polariseringen på svensk arbetsmarknad att öka och tiotusentals människor att förpassas till ett permanent och passiviserande utanförskap. För att möta denna utmaning krävs politisk handlingskraft.

Sverige behöver en handlingskraftig politik som genom praktiska och ansvarsfulla reformer möter de utmaningar som är uppenbara. Det är något regeringen misslyckats med att leverera. 

Den svenska jobbskaparpotentialen finns i de små och växande företagen. Dessa jobbskapare måste få rejält sänkta trösklar till att ta steget anställa.

På samma sätt måste det svenska företagandet tillgängliggöras för fler. De första stegen som anställd eller företagare måste vara betydligt enklare och mer tillgängligt än idag. 

Vi vill här peka på tre skattereformer som vi presenterar i den ekonomiska vårmotionen för att skapa fler företag och fler jobb. 

Ingen arbetsgivaravgift ska behöva betalas under de första två åren, när en enmansföretagare anställer sin första medarbetare. Regeringen har aviserat att man tänker kopiera delar av Centerpartiets förslag, vilket är bra.

Regeringens version innehåller dock ett antal onödiga och oförståeliga begränsningar. Bland annat exkluderas alla aktiebolag, trots att det är den vanligaste bolagsformen för företagare som vill anställa.

Centerpartiet vill införa ny företagsform införs för riktigt små företag, med högst 250 000 kronor i omsättning: ingångsföretag.

Ingångsföretag ska fungera som enskild firma gör idag, men med ordentliga regelförenklingar. Ingångsföretagen ska inte betala vare sig inkomstskatt, egenavgifter eller moms.

Istället för vanliga skatter och avgifter betalas en schablonmässigt beräknad skatt, baserad på omsättningen, med en skattesats på 25 procent.

Utveckla RUT. Centerpartiet har varit drivande i införandet av RUT. Under 2015 lyckades Centerpartiet också säkerställa att RUT-avdraget utvidgades, inom ramen för migrationsöverenskommelsen. Men mer kan och måste göras.

Det är anmärkningsvärt att regeringen, i såväl vårpropositionen 2015 som budgetpropositionen 2016, lade förslag som begränsade RUT. Taket halverades, från 50 000 till 25 000 kronor, och tjänster plockades bort.

Centerpartiet föreslår därför att taket för RUT- avdraget höjs till 75 000 kronor. Tvätteritjänster, läxhjälp, trädgårdstjänster, IT-tjänster, flyttjänster och reparationer av vitvaror bör inkluderas i avdraget.

Därtill bör ett senior-RUT, där avdrag få göras med 60 procent för personer över 80 år, införas. 

Sverige behöver en ekonomisk politik som tar ansvar för framtiden. Svensk ekonomi har ett stort förnyelsebehov. Centerpartiet väjer inte för den utmaningen.

Vi vet att ansvarsfulla reformer de kommande åren säkerställer att Sverige i decennier framöver fortsatt kommer att tillhöra världens rikaste och mest innovativa länder.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.