Hanna Wed, ung gamer och hennes spel-avatar
Hanna Wed, ung gamer, tycker att skattehöjning på spelkonsoler är spelfientligt. Foto: Privat
Debattinlägg

”Skatt på spelkonsoler är ett slag mot unga”

Gaming ·

”Jag, som ung gamer, är besviken över att ingen politiker har tagit upp hur denna skatt påverkar ungas liv. Vad är meningen med att ha en barnminister om politiker inte representerar ungdomar?”, skriver Hanna Wed.

Om debattören

Hanna Wed
Ung gamer

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Regeringen inför en skatt på spelkonsoler för att ska minska miljöutsläpp. Men jag tror att skatten gör mer ont än gott. Den kommer skada ungas mentala hälsa, IT-branschen och skolor.

Spel på konsol är ofta det billigaste sättet att komma in i spelvärlden – och det är redan ganska dyrt. En speldator med bra grafik kan kosta allt från sjutusen till tiotusen kronor medan en spelkonsol ofta kostar runt tretusen kronor. Det är en ganska stor skillnad, speciellt för någon som är för ung för att ha ett riktigt jobb.

Regeringen pratar ofta om att de vill uppmuntra fler kvinnor att börja jobba inom IT. Min erfarenhet som kvinnlig spelare och med en mamma i IT-branchen är att det är svårt för många. Det kan kännas pinsamt att vara den enda kvinnan i en spelmatch eller i ett IT-företag.

Så varför skickar då regeringen ut signaler om att dom inte vill att folk ska bli gamers och därmed inte intressera sig för IT?

Eftersom spel är billigast på konsoler så är det det lättaste sättet att bli en gamer. Den nya skatten försvårar det; en skattelättnad skulle passa bättre om man verkligen ville få tjejer att intressera sig för IT.

För många är spel ett sätt att skaffa vänner eller prata med dom man redan har. För några är det ett sätt att koppla av efter en jobbig dag.

Jag kan själv intyga att jag brukar må mycket bättre efter jag kommer hem från skolan och loggar in på min blonda ’blodalv’ på World Of Warcraft och spelar med mina vänner. Det är viktigt att jag får umgås med dem men det är svårt att hitta tid i vanliga livet eftersom vi bor långt ifrån varandra och att jag ägnar tolv timmar i veckan på läxor.

Forskare från Columbia Universitet har sett en länk mellan barn som spelar spel och bättre skolprestation.

Själv kan jag hålla med och säga att jag lärt mig mycket engelska och mycket om medeltiden tack vare spel. I MMO-spel (spel där man spelar med tusentals andra och där man måste samarbeta och kommunicera med varandra för att komma framåt i spelet) har jag lärt mig mycket engelska, eftersom jag måste prata med de andra som spelar.

I spel som Mount and Blade Warband har jag lärt mig mycket om medeltiden, vad olika länder hette, hur kungahusets och adelns titlar fungerade och så vidare. Min historielärare var imponerad av min kunskap i ämnet och det har jag olika historiespel som Civilization V, Caesar III och Assasins Creed att tacka för.

Vissa använder spel som Minecraft för att få utlopp sin kreativa sida. Minecraft har till och med använts för att lära sig om djur och natur i flera skolor.

Enligt BBC så spelar 97 procent av 11-15 åringar spel och dom spelar mest på spelkonsoler – så då undrar man; varför beskattar regeringen något som främst barn gör?

Jag tycker att det borde vara självklart att spel på konsol är något som ska vara lättåtkomligt för barn. Det verkar inte finnas många politiker som spelar spel, men några finns det.

Monica Green från Socialdemokraterna har visat sig spela Pokémon Go och Paula Bieler från Svergiedemokraterna är en Starcraftspelare. Men de flesta vuxna verkar inte förstå spels värde.

Jag, som ung gamer, är besviken över att ingen politiker har tagit upp hur denna skatt påverkar ungas liv. Vad är meningen med att ha en barnminister om politiker inte representerar ungdomar?

Denna skatt är spelfientlig och den sänder en stark signal till oss som spelar spel. Och det är inte en bra signal.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.