Stöd för polska kvinnor i Bucharest och Europaparlamentariker Malin Björk (V).
Foto: Daniel Mihailescu / Vänsterpartiet
Debattinlägg

”Detta vidriga lagförslag måste skrotas”

Abort ·

”Det handlar om att systematiskt utsätta kvinnor för tvångsgraviditeter. Det är inget mindre än tortyr”, skriver Malin Björk (V).

Om debattören

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ett drakoniskt lagförslag som skulle totalförbjuda abort behandlas just nu i Polens parlament sejmen. De flesta hade hoppats att lagförslaget skulle stoppas efter första läsningen, men så blev det inte.

Nu måste alla krafter mobiliseras, i Polen och internationellt, för att skydda kvinnors rätt till sina kroppar.

Polen har redan idag en lag som i det närmaste är att likna vid ett förbud. Abort är endast tillåtet under tre omständigheter: om den gravida kvinnans liv eller hälsa är hotad, om hon blivit våldtagen eller utsatt för incest, eller om fostret har allvarliga skador.

Bara Irland och Malta har sämre abortlagstiftning i Europa.

Det lagförslag som nu ska behandlas i sejmen innebär ett totalförbud mot abort. En graviditet får under inga omständigheter avslutas.

Det spelar ingen roll om graviditeten är ett resultat av ett brott, som våldtäkt, incest, eller sexuellt utnyttjande. Det spelar heller ingen roll hur gammal eller ung den gravida kvinnan eller flickan är, eller hur hennes hälsa är.

Inte heller spelar det någon roll om fostret har allvarliga skador och inte bedöms kunna överleva en full graviditet.

Enligt det nya förslaget ska abort endast vara tillåtet i ett fall: om graviditeten bedöms utgöra en fara för kvinnans liv. Det innebär alltså att inte ens en tolvårig flicka som våldtagits av en släkting har rätt att göra abort, om man inte lyckas bevisa att flickan kan dö av graviditeten.

Det handlar om att systematiskt utsätta kvinnor för tvångsgraviditeter. Det är inget mindre än tortyr.

Straffsatserna som föreslås är otäcka.

En kvinna som genomgår abort ska kunna dömas till fem års fängelse. En kvinna som får missfall ska utredas. Om hon på något sätt anses ansvarig för missfallet ska hon kunna dömas till upp till tre års fängelse.

Istället för att stötta och ge bra reproduktiv hälsovård till kvinnor som får missfall ska de alltså misstänkliggöras, utredas, och eventuellt straffas med fängelse.

Dagen efter-piller kommer också att totalförbjudas.

Den nya lagen kriminaliserar dessutom alla som på något sätt hjälper till att utföra abort eller råder en kvinna att göra abort. Även där kan maxstraffet bli fem års fängelse.

De starka högernationalistiska och konservativa krafter som nu styr Polen klagar på att omvärlden lägger sig i landets nationella angelägenheter.

En Europaparlamentariker från polska regeringspartiet Lag och rättvisa sa nyss i polsk TV att vänstern i Europa vill pådyvla en konstig syn på mänskliga rättigheter på andra länder.

Det är sant att det är vänsterkrafter som i Europaparlamentet står upp allra tydligast mot kvinnoförtrycket. Jag förfasas ofta över hur lättvindigt högern kompromissar bort våra rättigheter.

Men just därför är det så viktigt att mobiliseringen mot denna så djupt kvinnofientliga lagstiftning blir stor och bred, både i Polen och internationellt.  

Rätten till våra egna kroppar är ytterst en grundläggande fråga om mänskliga rättigheter.

Vi kan inte sitta och se på när polska kvinnor sätts i fängelse för att de vill bestämma över sina egna kroppar. Vi måste agera nu – i parlamenten, på gator och torg, vid köksborden.

I Europaparlamentet har vi i vänstergruppen tagit initiativ till en plenumdebatt om kvinnors rättigheter i Polen. Debatten kommer att hållas på onsdag i Europaparlamentet i Strasbourg.

I helgen hölls demonstrationer i flera polska städer, där tusentals svartklädda människor protesterade mot regeringens tortyrliknande lagar.

Igår (måndag) har en kvinnostrejk utlysts av polska feminister. Den internationella solidariteten börjar ta fart på allvar. Vi kommer inte vila förrän detta vidriga lagförslag skrotas.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.