Ceta
Graffiti i Bryssel. Foto: FRANCOIS LENOIR
Debattinlägg

”Handelsavtal på bekostnad av alla andra intressen i samhället”

Handelsavtal ·

”Avtalet väntas i bästa fall ge ett tillskott till ekonomin efter tio år på 0.03%. Samtidigt riskerar vi att försvåra möjligheterna till beslut som gynnar miljön, människorna och djuren”, skriver fyra riksdagsledamöter från Miljöpartiet.

Om debattörerna

Carl Schlyter
Talesperson Partiet Vändpunkt
Annika Lillemets
Riksdagsledamot (MP)
Jabar Amin
Riksdagsledamot (MP)
Valter Mutt (PV)
EU-kandidat för Partiet Vändpunkt

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Idag godkände riksdagens EU-nämnd CETA-avtalet, det omfattande investeringsavtal som EU och Kanada gjort upp om.

Det är första gången någonsin ett avtal innehåller en negativlista för löften om marknadstillträde för offentliga tjänster.

Det betyder att om man vill skydda någon sektor från konkurrensutsättning måste man särskilt påpeka det, och dessutom så kan samhället (i praktiken) endast gå mot mer marknadstillträde. Alla nya tjänster som tillkommer blir som standard öppna för global konkurrens.

Om vi vill fatta fullt rimliga demokratiska beslut som att återföra tågrälsens underhåll i statlig regi eller begränsa vinster i välfärden finns det en risk att vi kan drabbas av kraftiga skadestånd.

I avtalet bestäms att utländska företag ska få särskilda rättigheter att få information och möjlighet att påverka beslut som inte ges till folkrörelser och allmänhet.

Länder blir skyldiga att bevisa att beslut som ska skydda miljö- eller folkhälsa ska vara ”legitima”, inte i enlighet med varje lands demokratiska begrepp, utan enligt de regler som bestäms i avtalet.

I slutändan tolkas eventuella tvister, inte av nationella domstolar utan av en särskild domstol som bestäms i avtalet.

Riksdagen har redan bestämt att denna typ av avtal noga ska granskas för att  säkerställa att möjligheten att skydda arbetare, miljö- och folkhälsa bibehålls.

Trots detta har EU-nämnden idag fattat beslut om inte bara att regeringen ska godkänna CETA utan även acceptera att delar av avtalet tillämpas innan hela Riksdagen får chans att fatta beslut. Beslutet grundas på en mycket begränsad snabbutredning från kommerskollegium, som själva kommer fram till att mer behöver undersökas.

Avtalet väntas i bästa fall ge ett tillskott till ekonomin efter tio år på 0.03%. Samtidigt riskerar vi att försvåra möjligheterna till beslut som gynnar miljön, människorna och djuren.

Vi ser detta avtal inte som det frihandelsavtal det kallas för, utan som ett maktförskjutningsavtal till förmån för transatlantiska bolag, på bekostnad av demokrati och miljö.

Frihandel har gynnat oss men denna typ av avtal på över tusen sidor med detaljerade regler är inte längre frihandel, det är en reglerad handel, till förmån för några få bolag på bekostnad av alla andra intressen i samhället.

De europeiska gröna och kanadensiska gröna partierna är emot CETA-avtalet. De kanadensiska och europeiska facken kräver omförhandling av hela avtalet.

Vi ser mycket allvarligt på att EU-nämnden idag släpper igenom detta avtal, dessutom med krav på att delar under EU-kompetens ska tillämpas interimistiskt innan hela Riksdagen fått chans att besluta och sätta sig in i frågan.

Om moderaterna hade föreslagit att offentliga tjänster som grundprincip ska vara utsatta för global konkurrens och att samhället endast (åtminstone inte utan risk för dryga skadestånd) ska gå  i riktning mot mer konkurrensutsättning, då hade hela Sverige diskuterat frågan.

Detta har dock nu drivits igenom i from av ett för många ett svårgenomträngligt handelsavtal.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.