Clinton och Trump i uppretad debatt
Foto: TT
Debattinlägg

”Viktigaste presidentvalet någonsin”

USA-valet ·

”På onsdag morgon vaknar vi i en delvis ny värld. USA har antingen valt en respektabel och rutinerad president, eller skapat ett geopolitiskt kaos”, skriver Birgitta Ohlsson (L).

Om debattören

Birgitta Ohlsson
Riksdagsledamot (L)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag befinner mig just nu i USA, för att heja fram vad jag hoppas blir USA:s nästa president. Hillary Clinton, den mest meriterade presidentkandidaten någonsin, kan komma att riva ner det kanske allra tjockaste glastaket.

Men det är inte bara därför som det här presidentvalet är mer avgörande för Sverige, Europa och världen än något tidigare amerikanskt val.

Hillary Clinton, och i princip alla presidenter de senaste femtio åren, driver en linje där USA fortsatt tar på sig rollen som ledare för den fria världen.

Landet ska göra gott genom att globalt sprida normer om frihet och demokrati. Donald Trump bryter helt med den linjen – han har visat en nästan total oförståelse för demokratiska principer.

Han har hyllat Kina för att man mycket våldsamt slog ner protesterna på Himmelska fridens torg 1989, och han ser upp till Putins starka kontroll över Ryssland. 

Förutom att påstå att det amerikanska valet är riggat, har han uttalat att han inte tänker acceptera ett nederlag.

Det riskerar att urholka inte bara tilliten till den amerikanska demokratin, utan också avskräcka länder som står och väger mellan liberal demokrati och ett mer auktoritärt styre. 

Den liberala tidskriften The Economist (3/11) har träffande varnat för att en Trumpvinst kommer att resultera i ett ”geopolitiskt kaos”.

En president Trump skulle brutalt slita sönder den transatlantiska länken. Han har redan ifrågasatt USAs roll i Nato, och sagt att det inte är säkert att man kommer att undsätta de baltiska staterna vid ett ryskt anfall. Det innebär att artikel 5 i Natos stadga blir helt verkningslös.

För Sverige är detta mycket oroande. Ryska stridskrafter har under de senaste åren trappat upp den militära närvaron i Östersjön. Precis som våra grannländer har vårt land utsatts för upprepade kränkningar i luften och till sjöss.

Ryssland genomförde i mars 2013 simulerade kärnvapenanfall mot vårt territorium. Vänder USA och därmed Nato sina blickar bort från norra Europa kan säkerheten ännu mindre än i dag garanteras.

Detta händer samtidigt som vi ser en global traditionalistisk, nationalistisk och konservativ populism breda ut sig.

Det verkar globalt finnas en mottaglighet för rasistisk retorik. Blir Trump president kommer han att kunna göra mycket stor skada. 

Demokratin globalt backar för tionde året i rad, kvinnors rättigheter dras tillbaka på många håll i världen och rätten till abort hotas från flera fronter.

Länder som Ungern och Polen, förut östeuropeiska framgångsexempel för frihet och tillväxt, blir alltmer auktoritära. Pressfriheten monteras ned. 

I Filippinerna använder president Dutertes en populistisk och sexistisk retorik. Han har kallat den nuvarande presidenten Obama för horunge. Detta varvas med en politik där människor mördas på öppen gata.

I Israel hoppas nationalister på Trump, eftersom han inte bara stödjer israeliska bosättningar, utan också har lovat att stödja en annektering av hela Västbanken. Det är en brytning med den amerikanska Israel-politiken.

Trump riskerar att riva upp de redan blödande sår som finns mellan palestinier och israeler, och därmed kraftigt försvåra den fredsprocess som måste till. 

I det här läget måste liberala värderingar försvaras med styrka. Världen behöver mer av frihet, förnuft och feminism.

Vi måste öppna gränser och närma oss varandra – inte smälla dörren i ansiktet eller slänga på luren. Vi behöver fler som säger ifrån när Ryssland begår brott mot internationella avtal, när män begår sexuella övergrepp och när barn svälter. 

På onsdag morgon vaknar vi i en delvis ny värld. USA har antingen valt en respektabel och rutinerad president, eller skapat ett geopolitiskt kaos.

Jag håller tummarna för att amerikanerna väljer meritokratins väg i Hillary Clinton. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.