mitt i naturen
Foto: SVT
Debattinlägg

”Att skogen berör är inte förvånande”

Opinion ·

”Många växter, insekter och djur är beroende av kulturlandskapet för att existera, det ska vi också värna om. När det gäller det moderna skogsbruket däremot har den biologiska mångfalden fått stå tillbaka”, skriver Johan Erhag.

Om debattören

Johan Erhag
Projektledare Mitt i naturen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Torsdagen den 1 december handlade Mitt i naturen om skogen. Programmet berörde många tittare, de flesta har varit positiva och tycker det är viktigt att belysa värdet av den orörda skogen, men några har varit skeptiska och menar att programmet är partiskt och osakligt, däribland Lena Ek ordförande Södra och före detta miljöminister (C).

Att skogen berör är inte förvånande, skogen tillhör den svenska folksjälen och har försörjt vårt land så länge det funnits människor här. Att vårt sätt att bruka naturen förändrat landskapet är inte heller något nytt.

Många växter, insekter och djur är beroende av kulturlandskapet för att existera, det ska vi också värna om. När det gäller det moderna skogsbruket däremot har den biologiska mångfalden fått stå tillbaka.

Stora orörda urskogar har bytts ut mot produktionsskogar som inte ger samma förutsättningar för många arter. Det här berättar vi om i anslaget av programmet.

Sedan lämnar vi skogspolitiken, för att istället fokuserar på det som Mitt i naturen är bäst på, – att uppleva naturen.

Huvudpersonen i det här programmet heter Muddus nationalpark, det är det enda riktigt stora sammanhängande naturskogslandskapet nedanför landets fjällnära skogar.

Här finns inga vägar, här är det tyst, här finns det en mosaik i landskapet av sjöar, våtmarker och skogspartier. Här finns det spår av gamla skogsbränder, död ved och träd som stått på samma plats i hundratals år.

Det här är beståndsdelar som alla tillsammans skapar livsutrymme för många hotade och ovanliga arter, och det är det Mitt i naturen huvudsakligen handlade om torsdagen den 1:a december.

Som side-kick till Muddus valde vi en entusiastisk skogsbiolog med bred artkunskap och mångårig erfarenhet av naturskogens ekologi.

Tillsammans med programledaren Anders Lundin guidar han engagerat tittarna genom Muddus och påvisar de olika värden som gör just den här platsen så unik.

Det här är samma värden som skogsindustrin säger sig eftersträva med sitt skogsbruk, och visst görs det försök att bibehålla den biologiska mångfalden.

Men det räcker inte. Det krävs mycket mer om vi ska nå riksdagens miljömål ”levande skogar”. Det vet både Lena Ek och vi på Mitt i naturens redaktion.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.