Glaciärisen som ska bilda konstverket hämtades från den grönländska fjorden Nuuk.
Glaciäris. Foto: Joergen Chemnitz/Ice Watch Paris
Debattinlägg

”Kära SD, klimathotet ger fler flyktingar!”

Opinion ·

”Vad är det Sverigedemokraterna inte gillar? Svar: flyktingar. Vad orsakar flyktingströmmar i enorma mängder? Svar: klimatförändringar. Sverigedemokraterna borde därför ligga i framkant i klimatfrågan”, skriver Staffan Lindberg.

Om debattören

Staffan Lindberg
Musiker, artist och koldioxidbantare.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag står framför Svante Arrhenius grav på gamla kyrkogården i Uppsala. Svante fick nobelpriset i kemi 1903, men var professor i fysik.

Han var redan på 1800-talet medveten om koldioxidens förmåga att kapsla in värmestrålning och bidra till den globala uppvärmningen.

1896 räknade han på detta och kom fram till att om vi fördubblar koldioxidhalten i atmosfären genom att förbränna fossila bränslen höjs medeltemperaturen med 3,8 grader.

Väldigt nära de resultat som moderna forskare kommer fram till. Svante tyckte inte detta var något problem eftersom det var kallt och eländigt i Norden och kunskapen om ekosystemen var begränsade. 

Nu är det 2017 och SD vill strypa finansieringen till denna typ av forskning.

Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen vill skära ned anslagen med 11 miljoner till SMHI, ett av de institut som forskar om klimatet, eftersom man pratar för mycket om växthuseffekten.

”I sina klimatmodeller väljer man att fokusera på det värsta och inte vara tydlig med hur stor osäkerheterna är. Det är inte allsidig information”, säger Kinnunen.

Och det får han ju tycka. Men ska man kritisera vetenskapen får man göra det med något vetenskapligt på fötterna. Och inte hota med indraget stöd när resultaten inte passar med partiets politik.

Detta är illavarslande – om SD skulle få ta hand om forskningsstöd på riktigt.

Vi ser denna trend också i USA när Trump förser sin regering med ministrar som är uttalade vetenskapsförnekare och har sina intressen i oljeindustrin.

Klimatforskare i USA håller just på att rädda undan klimatdata från decennier av arbete som de är rädda hotas av förstörelse när Trump tar makten.

2016 blev det varmaste året någonsin. Cirka 1,3 grader över temperaturen på Svante Arrhenius tid.

Om vi inte tar krafttag, det vill säga utsläppsminskningar i storleksordningen 10 procent per år i den rika världen (enligt Klimatprofessor Kevin Anderson Uppsala Universitet) missar vi 2-gradersmålet vi beslutade om i Paris.

Det skulle få förödande konsekvenser tusentals år framåt.

Det är Sverigedemokraterna och alla andra partiers ansvar att vi levererar: Då behöver vi mer kunskap. Inte mindre. Det begrep Svante.

Dessutom, vad är det som Sverigedemokraterna inte gillar?

Svar: flyktingar.

Vad orsakar flyktingströmmar i enorma mängder?

Svar: klimatförändringar.

Sverigedemokraterna borde därför ligga i framkant i klimatfrågan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.