Nice
Sorg och förstämning efter attacken i Nice. Foto: Claude Paris
Debattinlägg

”Bomba skiten ur IS är inte lösningen”

Opinion ·

”På Frankrikes nationaldag fick jag en liten insikt i vad de personer som flyr från eller står under IS våld upplever varje dag. Innan kvällen trodde jag att den säkraste och bästa lösningen för att stoppa IS var att med flygangrepp döda alla dess anhängare”, skriver Frida Falck.

Om debattören

Frida Falck
Gymnasiestudent

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att springa för mitt liv i Nice den 14 juli 2016 fick mig att förstå vissa saker gällande våld. Donald Trump sa förra året att han skulle “bomba skiten ur IS”.

Han kommer denna fredag att bli världens mäktigaste individ. Som med nästan alla hans uttalanden, kan man inte ta alla hans ord bokstavligt, men den meningen väcker ändå oro hos mig. Människor i IS “huvudstad”, Raqqa ska inte behöva uppleva det jag gick igenom en blåsig natt i juli.

På Frankrikes nationaldag fick jag en liten insikt i vad de personer som flyr från eller står under IS våld upplever varje dag. Innan kvällen trodde jag att den säkraste och bästa lösningen för att stoppa IS var att med flygangrepp döda alla dess anhängare.

Om jag idag satt i det ovala rummet med avfyrningskoderna till kärnvapen skulle jag inte välja att “bomba skiten ur IS”, utan jag skulle låta dem leva och det borde ledande politiker också kämpa för 2017.

Frankrike, USA, Turkiet, Egypten och Ryssland är några exempel på länder som har valt att bomba IS territorium trots att de långsiktiga konsekvenserna blir förödande.

Det är omöjligt att från himlen enbart döda och förstöra IS. När stater flygbombar städer där IS har sina fästen leder det också till att skolor och sjukhus förstörs.

Detta har lett till att även de mest grundläggande platserna, såsom skola och sjukhus, inte är säkra i Mellanösterns krigsdrabbade områden.

Det går inte att försöka bomba IS belägrade platser och chansa på att antalet civila som dödas blir lågt. I städerna som är kontrollerade av IS bor det människor som har rätt till en framtid och människor som har byggt upp ett helt liv.

Om länder bombar IS belägrad mark dödar de med stor sannolikhet också tillfångatagna människor eller civila människor i området. De civila personerna som dödas har släkt och familj.

Det finns personer som har levt hela sitt liv i områden som idag är en stad i ruiner på grund av flyganfall från bland annat USA. Bombningar från väst, men också terrorattacker utförda av IS, kommer att späda på föreställningen om en motsättning mellan islam och väst som IS vill skapa.

Genom att döda IS anhängare med bomber matar politiker också IS med framtida soldater som kommer vara beredda att dö för sin egen upprättelse mot västvärlden.

Jag förstår att det är diktaturer politiker behöver förhandla med och att det inte på något sätt är enkelt. År 2017 vill jag se fler möten mellan ländernas ledare i olika konstellationer.

Där styrande diplomater och politiker går in med inställningen att det är möjligt att komma fram till en lösning som inte involverar att “bomba skiten ur IS.”

Bomber mot IS leder till total förstörelse för det valda målet och den omkringliggande miljön. Även om det är IS anhängare som dödas så förstörs också platser och oskyldiga människor blir mördade.

Man lär små barn att inte slå tillbaka när någon slår en för det kommer leda till en större konflikt. Går det att lära världsledande politiker detta också?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.