Skidor
Foto: Erik Nylander / TT
Debattinlägg

”Våra idrottshjältar behöver hjälp med ett liv efter idrotten”

Opinion ·

”Det är dags för ett gemensamt modernt handslag för att ge våra blågula tjejer och killar möjlighet att kliva högst upp på prispallen för att sedan kunna kliva in på arbetsmarknaden när karriären är slut”, skriver Björn Eriksson.

Om debattören

Björn Eriksson
Ordförande, Riksidrottsstyrelsen och SISU Idrottsutbildarna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Just nu riktas idrottsfokus mot SM-veckan i Söderhamn där närmare 100 medaljer ska fördelas inom 20 idrotter.

Det finns få saker som berör så många människor som när svenskar tävlar om medaljer. Det inte många tänker på är att idrottskarriären för elitidrottare också har ett slut.

De allra flesta som under SM-veckan kämpar om medaljer behöver förbereda sig på en civil karriär efter elitidrotten.

Idrotten tillsammans med staten, högskola och universitet gå samman i ett nytt handslag och säkerställa att Sveriges toppidrottare ges bästa förutsättningar att kombinera elitidrottssatsningen med förberedelser för yrkeslivet efter idrottskarriären.  

När möjligheten att kombinera elitsatsning med studier på gymnasienivå infördes under 70-talet, var bra gymnasiebetyg en bra grund för att få ett arbete.

Idag kräver arbetsmarknaden mer än så. Därför måste vi erbjuda förutsättningar för elitidrottare att kombinera studier på högskola och universitet med sin elitidrott.

Idag finns studier som styrker att pluggandet under elitidrottssatsningen också kan göra elitidrottaren mer framgångsrik på idrottsarenan. För en idrottare som vill idrotta mycket och samtidigt studera

Ett av problemen en idrottare idag ställs inför är att lägre takt på studierna (för att möjliggöra elitidrottssatsningen) ger omedelbar påverkan på studiestödet.

Detta blir oerhört kännbart och påverkar idrottarens möjligheter att studera och att utvecklas som idrottare. Det är i samband med en idrottsligt intensiv period, som till exempel då förberedelser inför tävling kräver extra fokusering på idrotten, som idrottaren förlorar sitt studiestöd då studietakten sänks allt för mycket.

För att en elitidrottssatsning ska vara möjlig att kombinera med något annat krävs anpassning i studier så att idrottaren har möjlighet att vara borta för träning och tävling då så krävs. Det kan handla om anpassad studietakt eller flytt av tentamen.

Därför vill vi att det nya handslaget ska bygga på:

  • Nya direktiv till högskolorna så att en elitidrottare på landslagsnivå ska kunna bedriva elitidrottssatsning och akademiska studier parallellt.
  • En elitidrottssatsning på landslagsnivå ses som ett särskilt skäl för sänkt studietakt, med bibehållet studiestöd.
  • Ett särskilt stöd till dubbla karriärer utgår från staten till lärosätena.
  • Extra resurser till idrottsrelaterad forskning.

2004 gjorde dåvarande s-regeringen ett handslag med idrottenför att stötta och uppmuntra barn- och ungdomsidrotten. Handslaget blev sedan Idrottslyftet under Alliansregeringen men målgruppen var densamma.

Universitet och högskolor, idrotten och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson har tillsammans diskuterat möjligheter och utmaningar.

Med gemensamma krafter behöver vi nu ett handslag där vi tillsammans tar oss an de utmaningar som vi ser framför oss. Ett modernt handslag där vi tillsammans kan förse våra svenska elitidrottare med bästa möjliga förutsättningar för studier och idrott.  

Det är dags för ett gemensamt modernt handslag för att ge våra blågula tjejer och killar möjlighet att kliva högst upp på prispallen för att sedan kunna kliva in på arbetsmarknaden när karriären är slut.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.