Anders Ygeman, Tobias Billström, Torbjörn Tegnhammar
Inrikesminister Anders Ygeman tillsammans med stadsområdesvärden Abdi Jama, då ministern på måndagen besökte Rosengård i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT
Debattinlägg

”Malmöborna måste återfå sin trygghet”

Opinion ·

”Ungdomar ska inte falla offer för det dödliga våldet. Vaktmästare ska inte bli skjutna i Pildammsparken. Malmöborna ska inte behöva vara oroliga när de lämnar sina hem”, skriver Tobias Billström (M) och Torbjörn Tegnhammar (M).

Om debattörerna

Tobias Billström (M)
Riksdagens förste vice talman
Torbjörn Tegnhammar (M)
Oppositionsråd Malmö

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I Sveriges tredje största stad har skjutningar blivit till vardag. Gängkriminaliteten sätter stora spår i Malmö. Den skapar oro och otrygghet samtidigt som den splittrar staden och människorna i den. Trots detta hade Anders Ygeman inga nya åtgärder att presentera under måndagen.

Malmöborna har under det senaste året varit med om 15 mord och 149 skottlossningar. Den senaste nationella trygghetundersökningen visar hur utsattheten för brott, otryggheten och oron över brottsligheten i Skåne ökar. 

Vi har lyssnat på många som bor i Malmö och känner själva en stor oro över utveckligen. Många känner ett stort obehag att vistas ute vid vissa tider och på vissa platser i Malmö.

Så kan vi inte ha det. 

Vi var många som hade stora förhoppningar på Anders Ygemans besök i Malmö. Vi var många som hoppades att han skulle presentera konkreta åtgärder som skulle vända utvecklingen.

Dessvärre lovar Ygeman återigen mycket men levererar tunt. Redan i november beskrev chefsåklagare Ola Sjöstrand hur utredningsverksamheten i Malmö hade klappat ihop.

Extrem underbemanning har gjort att Malmöpolisen inte ens kan utreda mord ordentligt. Samtidigt kom beskedet från Anders Ygeman – polisen kommer inte få några ökade resurser i år. 

Malmöpolisen går redan i nuläget på knäna. Resurserna räcker inte till och under 2017 väntar ett stort underskott samt neddragningar på personal.

Dessvärre är situationen i region Syd är inte unik.

Svensk polis har stora problem. Exemplen på en dysfunktionell polisorganisation är många. Under 2016 minskade antalet redovisade ärenden till åklagare med 10 procent. Inte ens 14 procent av alla brott klaras upp idag.

Det är oacceptabelt att polisens förmåga att lösa brott minskar i en tid då antalet brott och otryggheten ökar. Utvecklingen i Malmö visar tydligt att polisen och Sverige behöver ett nytt ledarskap.

Ungdomar ska inte falla offer för det dödliga våldet. Vaktmästare ska inte bli skjutna i Pildammsparken. Malmöborna ska inte behöva vara oroliga när de lämnar sina hem. 

Regeringens satsningar på polisen och rättsväsendet har varit otillräckliga, vilket polisens negativa resultat tydligt visar. Det krävs konkreta åtgärder här och nu.

Därför har Moderaterna anslagit över 10 gånger mer till polisen än regeringen till polisen under året. För att polisen ska klara sitt uppdrag krävs det minst 2 000 ytterligare poliser.

De nya poliserna ska främst sättas in i hårt brottsbelastade områden och i glest befolkade delar av landet.  Det måste också löna sig att riskera sitt liv för andras trygghet.

Därför vill vi se ett lönelyft om 2 000 kronor i månaden till alla poliser. Vi vill också att minst 700 civilutredare anställs så att fler brott kan utredas och fler kriminella kan sättas bakom lås och bom.

Anders Ygeman säger att det behövs fler poliser. Han verkar dock glömma att han är den enda personen som just nu kan göra detta till verklighet.

För Malmöbornas skull behöver tomma löften leda till handling.

Hur länge ska skjutningar behöva vara vardag i Malmö innan Anders Ygeman kommer att agera?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.