Debattinlägg

”Utrikes födda – en viktig tillgång till arbetskraftsförsörjningen”

Opinion ·

”I sin debattartikel menar Hammarstedt att sysselsättningsgraden för utrikes födda (andelen sysselsatta av befolkningen 16-64 år, enligt arbetskraftsundersökningarna) inte har ökat. Hans jämförelse avser den avgränsade perioden 2008-2015. Jämförs istället en längre tidsperiod framkommer dock ett annat och mer positivt resultat.”, skriver Håkan Gustavsson.

Om debattören

Håkan Gustavsson
Prognoschef, Arbetsförmedlingen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Mats Hammarstedt är kritisk mot SVT:s rapportering, där jag i egenskap av prognoschef på Arbetsförmedlingen, intervjuats.

Integrationen av utrikes födda är en av de stora utmaningarna, men också möjligheterna, på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen har därför under lång tid lyft problemet med tudelningen på arbetsmarknaden och vikten av att bättre ta tillvara på utrikes föddas kompetenser.

I sin debattartikel på SVT Opinion menar Hammarstedt att sysselsättningsgraden för utrikes födda (andelen sysselsatta av befolkningen 16-64 år, enligt arbetskraftsundersökningarna) inte har ökat.

Hans jämförelse avser den avgränsade perioden 2008-2015. Jämförs istället en längre tidsperiod framkommer dock ett annat och mer positivt resultat.

Mellan 2005 och 2016 – vilket är den längsta tidsperiod man kan jämföra – har sysselsättningsgraden för utrikes födda ökat med närmare 4 procentenheter.

Under 2016 var sysselsättningsgraden bland utrikes födda 65,5 procent. Sysselsättningsgraden för utrikes födda har således ökat, inte minskat.

Den svenska arbetsmarknaden är stark och allt fler arbetsgivare känner att bristen på arbetskraft påverkar deras möjligheter att rekrytera.

Detta gäller inte minst inom välfärdssektorn. Då är utrikes födda en mycket viktig tillgång för att trygga arbetskraftsförsörjningen.

Det visar också utvecklingen de senaste åren.

Statistiska Centralbyrån.

Länk till SCB:s statistik: klicka på fliken bredvid och kryssa sedan i sysselsättning, utrikes födda, 16-64 år och år.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.