Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Vad jag efterlyste var just en nyanserad debatt av integrationen”

Opinion ·

”Håkan Gustafsson konstaterar att om man jämför åren 2005 och 2016 så har andelen sysselsatta bland utrikes födda ökat med fyra procentenheter. Nu var det inte det saken handlade om. Det inslag jag kommenterade jämförde 2008 med situationen idag. Därför är det relevant att använda 2008 som jämförelseår”, skriver Mats Hammarstedt.

Om debattören

Mats Hammarstedt
Professor i nationalekonomi, Linnéuniversitetet i Växjö

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

SVTs programchef Ulf Johansson och Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustafsson skriver repliker på mitt debattinlägg om SVTs inslag om integration.

Håkan Gustafsson konstaterar att om man jämför åren 2005 och 2016 så har andelen sysselsatta bland utrikes födda ökat med fyra procentenheter.

Nu var det inte det saken handlade om. Det inslag jag kommenterade jämförde 2008 med situationen idag. Därför är det relevant att använda 2008 som jämförelseår.

Att jag valde tidpunkten 2015 beror på att jag hade tillgång till information från AKU för det året i dom rapporter jag skrivit. Håkan Gustafsson har självklart rätt i att 2016 utgör en ännu bättre jämförelse.

Om vi då tittar på AKU från 2016 finner vi att andelen sysselsatta bland utrikes födda män och kvinnor uppgick till 69,3 respektive 61,9 procent det året. Alltså något högre än de siffror jag presenterade för 2015  (68,4 procent för män och 61,2 procent för kvinnor).

Denna skillnad förändrar alltså inget av det som är den huvudsakliga poängen i min kritik mot SVTs rapportering.

Ulf Johansson skriver att bilden av sysselsättningen inte är svart eller vit. Det håller jag med om. I slutet av mitt debattinlägg efterlyser jag just en nyanserad debatt om integrationen.

Det finns både integrationsproblem och arbetskraftsbrist på svensk arbetsmarknad. Hur denna situation bäst ska hanteras är det minst sagt angeläget att diskutera.

Om detta kan SVT med säkerhet göra relevanta inslag, utan att presentera siffror som riskerar att leda tittarna på villovägar.

Sådana inslag ser jag, och säkert många andra, fram emot att titta på.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.