Foto: Brennan Linsley / Ted S. Warren / AP
Debattinlägg

”Svensk narkotikapolitik är ur takt med tiden”

Marijuana ·

”Låt hederliga affärsinnehavare och ansvarsfulla apotekare slå ut de kriminella ligorna med bättre och säkrare marijuanaförsäljning, trevligare service och större ansvarstagande” skriver Ambjörn Hedblom.

Om debattören

Ambjörn Hedblom
Vice ordförande Liberala partiet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Justitieminister Beatrice Ask, ihop med andra tunga borgerliga politiker, kräver högre straff för grova narkotikabrott i en debattartikel i Expressen.

Bara några dagar tidigare gick den högt ansedda tidningen New York Times ut och föreslog att det amerikanska federala förbudet mot marijuana skulle tas bort. Empirin visar att avkriminalisering, legalisering och behandling är bättre vägar att gå än förbud och höjda straff för att hantera problematiken kring droger.

För mig är det viktigt att människor inte drabbas av onödigt lidande, att staten in slösar bort skattepengar och att poliser kan ägna sig åt att lösa riktiga brott istället för att jaga ungdomar som röker cannabis. Den nuvarande svenska politiken leder till onödiga dödsfall, minskade skatteintäkter och är ett slöseri med rättsstatens resurser. Därför vill jag legalisera cannabis.

Den amerikanske delstaten Colorado legaliserade cannabis för ungefär ett halvår sedan.

Den viktigaste lärdomen är antagligen de ekonomiska fördelar en legalisering leder till. Enligt de siffror som figurerar i olika nyhetsartiklar har det sedan legaliseringen skapats 1 000 – 2 000 nya jobb i Colorado och åtminstone 10 000 människor är direkt involverade i marijuanabranschen.

Den respekterade affärstidningen Business Insider publicerade nyligen en artikel om nya sorters jobb som skapats av legaliseringen och enligt den populära dagstidningen USA Today har Colorado redan nu fått in nästan 35 miljoner dollar i skatteintäkter och avgifter direkt relaterade till marijuana.

Utöver detta så uppmärksammar den populära vänstertidningen Huffington Post att Denverpolisen sett en nedgång i inbrott och rån på mellan fyra och fem procent de första fyra månaderna efter legaliseringen.

Också i Europa går det att få in skatteintäkter från cannabis. I Holland finns det 650-700 ”Coffee shops” som säljer cannabis. Dessa betalar skatt och skapar jobb.

Hollands drogpolitik är också bättre än den svenska när det kommer till att rädda liv. I Sverige dog 412 människor av drogrelaterade orsaker år 2012, i Holland dog samma år endast 118 människor av motsvarande orsaker. Med detta ligger Holland under det europeiska genomsnittet av drogrelaterade dödsfall per capita medan Sverige ligger mer än tre gånger över.

Därutöver var antalet anmälda drogrelaterade brott i Sverige strax under 100 000 år 2012. Motsvarande siffra för Holland var strax under 20 000, undantaget brott som handlade om receptbelagda mediciner. Detta trots att frekvensen av cannabisanvändare är något högre i Holland än i Sverige.

Avkriminaliseringen är också en framgångssaga i Portugal. På tio år minskade antalet problemmissbrukare med hälften, enligt Forbes. Det är, föga överraskande, effektivare att behandla än att straffa missbrukare.

Sammanfattningsvis talar alltså erfarenheter från USA och Västeuropa sitt tydliga språk: En legalisering skapar jobb och ökar skatteintäkterna.

Sverige bör i ett första steg tillåta medicinsk marijuana, där apoteken eller systembolaget säljer marijuana under en övergångsperiod. När det visar sig att detta system fungerar kan vi övergå till att låta caféer, barer och vanliga affärer sköta försäljningen. Tillstånd söks på samma sätt som när någon idag vill servera alkohol. Åldersgräns införs och myndigheter kan bedöma försäljarnas lämplighet.

Justitieministern Beatrice Ask skriver också i sin debattartikel att vi ska vara särskilt hårda mot de som profiterar på andras missbruk. Detta håller jag med om, och det hårdaste möjliga slaget som går att utdela mot miljardvinsterna hos den organiserade brottslighetens drogförsäljning vore att konkurrensutsätta dem.

Låt skattebetalande och hederliga affärsinnehavare, ansvarsfulla apotekare och kunniga försäljare på systembolaget slå ut de kriminella ligorna med bättre och säkrare produkter, trevligare service och större ansvarstagande.

Beatrice Ask vill också satsa på vård av missbrukare. Fint skrivet, men gör det då effektivt. Vore det inte lättare för människor att söka vård om de inte samtidigt behöver erkänna sin kriminalitet?

Jag vill leva i ett Sverige där ingen straffas för deras val av berusningsmedel. Ett Sverige där polisen ägnar sig åt att skydda människor från brott istället för att göra situationen värre för människor som ibland redan lever i en utsatt situation.

Mest av allt vill jag att vår narkotikapolitik och vårt rättssystem i stort ska bygga på fakta, empiriska erfarenheter och humanism, inte fördomar, moralkakor och slöseri.

Vårt lands narkotikapolitik är ur takt med tiden och frågan vi ska ställa oss är inte varför vi ska legalisera, utan om vi verkligen har råd att låta bli.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.