Kurdiska soldater. Foto: Hussein Malla/AP
Debattinlägg

”Lita inte på den kurdiska milisen”

Mellanöstern ·

”Risken är överhängande att den kurdiska milisen kommer att använda de nya tunga vapnen som västmakterna levererar mot assyrierna och centralmakten i Bagdad”, skriver Konstantin Sabo.

Om debattören

Konstantin Sabo
Debattör med assyrisk/syriansk bakgrund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är beklämmande att ta del av den ytliga och okunniga rapporteringen i svenska medier, nu när assyrier återigen hotas.

Vet journalister och politiker så lite om Iraks moderna historia? Blundar man medvetet?

Dagligen får vi rapporter om de obeskrivliga och hjärtskärande grymheter som islamistiska IS systematiskt gör sig skyldiga till i norra Irak. Hot riktas särskilt mot assyrier på Ninevehslätten. Assyrier (tillsammans med yezidier) löper störst risk att falla offer för grymheter.

Ninevehslätten (i folkmun Assyrien) är ett område nordost om Mosul och är till ytan ungefär lika stort som Gotland. Området var, innan islamisternas invasion i juli, assyriernas sista starka fäste.

Islamisternas invasion har av olika anledningar tvingat över 200 000 assyrier att, under stor dramatik och kaos, fly Ninevehslätten. Demografiskt utgjorde assyrier tillsammans med yezidier 90 procent av befolkningen på Ninevehslätten.

Alltsedan Saddam Husseins fall 2003 har assyrier arbetat med att återuppbygga det irakiska samhället och även arbetat för att genom den federala budgeten finansiera och bilda en egen assyrisk försvarsstyrka.

Denna försvarsstyrka skulle ansvara både för den militära och polisiära närvaron på Ninevehslätten. Samtliga försök att skapa en assyrisk försvarsstyrka har dock effektivt genom olika allianser med muslimska araber och riktat våld, olagliga arresteringar samt mord av assyriska ledare stoppats av den kurdiska myndigheten i norra Irak.

Detta är alarmerade och beskrivs bland annat i en rapport författad av Human Rights Watch: On Vulnerable Ground.

Till följd av att den assyriska försvarsstyrkan effektivt hindrades fyllde den kurdiska milisen snabbt Ninevehslätten. Den kurdiska milisen skapade omgående ett nätverk av check points, allt i syfte att stycka upp Ninevehslätten och hindra assyriernas fria rörlighet i sitt hemland.

Detta nätverk av checkpoints har, enligt assyriska företrädare, med tiden övergått till en ockupation av Ninevehslätten. Enligt företrädare för assyriska partier har den kurdiska milisen på Ninevehslätten genom hot, arresteringar och mord gått i samma fotspår som regimen Saddam Hussein.

Den i omvärlden så uppmärksammade flykten från Ninevehslätten den 7 augusti kom efter att den kurdiska milisen, utan att informera den assyriska civilbefolkningen, medvetet övergett sina posteringar.

Syftet med den kurdiska milisens strategiska flykt från Ninevehslätten var just dagens kaotiska flyktingsituation.

Med facit i hand ser vi att det var en skenmanöver för att visa att kurdiska milisen inte klarar av att stå emot IS tunga vapen och således behöver vapen för att försvara assyrier och andra kristna minoriteter.

Som en konsekvens av att den kurdiska myndigheten hindrat assyrierna att bilda sin egen försvarsstyrka, inte försvarat de assyriska städerna eller fullföljt sitt åtagande, tvingades över 200 000 assyrier fly och lämna sina hem.

Ninevehslätten, som är ett oljerikt område, har av den kurdiska myndigheten deklarerats som ett ”omtvistat område” enligt den irakiska konstitutionen och man avser annektera området.

Att Ninevehslätten nu har tömts på assyrier är inget som direkt skadar den kurdiska målsättningen att annektera assyriernas land. Risken för en kurdisk kolonisering är nu överhängande med annektering som följd.

Om detta rapporteras ingenting i Sverige.

Den alltmer spända situationen i norra Irak har satt press på västmakter att bifalla kurdiska hjälprop om mer vapen.

Hjälpropen har kablats ut i media, men utan krav på en redovisning av de vapenlager som den kurdiska milisen lagt beslag på när den irakiska armén övergav sina posteringar i den viktiga oljestaden Kirkuk.

Frågan om var de avancerade vapensystemen ifrån Kirkuks vapendepåer tagit vägen kvarstår alltjämt obesvarad.

Denna upprustning innebär att regionen framöver kommer att vara militärt instabil. Att leverera vapen till den kurdiska milisen kan visa sig vara lika farligt som att leverera vapen till den irakiska armén.

Bägge organisationerna har utan strid övergivit sina posteringar, utan en tanke på att försvara civila. Framförallt är risken överhängande att den kurdiska milisen kommer att använda de nya tunga vapnen som västmakterna levererar och de som beslagtagits i Kirkuk mot assyrierna och centralmakten i Bagdad.

Därför är det med stor förvåning och oro som undertecknad konstaterar att muslimska kurder i Sverige ihärdigt och utan självkritik förespråkar samt propagerar helt öppet i svenska medier för en allt större militarism, upprustning och vapenleveranser till den kurdiska milisen.

Det är hög tid att Sverige och omvärlden får upp ögonen för vad som verkligen händer i norra Irak, nu när folk uppmanas skänka pengar, MSB skickar bistånd och Carl Bildt personligen har besökt området.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.