Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Debattinlägg

”Välj in Fi och skapa historia”

Valet 2014 ·

”Det är din röst som avgör om det är feministerna eller rasisterna, som ska få utgöra tungan på vågen i riksdagens omröstningar”, skriver Gudrun Schyman och Lars Gårdfeldt.

Om debattörerna

Gudrun Schyman
Partiledare Feministiskt Initiativ
Lars Gårdfeldt
Riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

På söndag kan du vara med och skriva historia. Med din valsedel i handen kan du tillsammans med hundratusentals andra ta ett kliv framåt i historien och se till att ett självständigt feministiskt parti för första gången i Sveriges historia väljs in i riksdagen.

Det vore på tiden. Makten ligger i dina händer. Du kan se till att det blir Feministiskt Initiativ och inte Sverigedemokraterna som blir vågmästare i riksdagen.

Det innebär att det är din röst som kan bestämma om det ska vara rasisterna, eller feministerna, som får avgöra majoriteten i riksdagens omröstningar. Det är ett ansvar att ta på allvar.

Om du, liksom vi, önskar dig ett samhälle där varje människa är fri att forma sitt liv bortanför normer för manlighet och kvinnlighet, vithet, funktionalitet och sexuell läggning, så har vi de politiska verktygen att söka nå de målen.

Låt oss börja med skolan. Där är bristen på jämställdhet skriande. Och det är pojkarna som utgör förlorarna. Pojkarna sackar efter, får lägre betyg, är mindre studiemotiverade och söker i lägre grad vidare till högskolan.

Det är inte det samhälle vi i Feministiskt Initiativ drömmer om. Våra unga måste få rätt att utveckla sin fulla potential – oavsett om de är pojkar eller flickor, oberoende av om de definierar sig som han eller hon eller hen. Därför har vi en skolpolitik där den normkritiska pedagogiken utgör en hörnsten.

Den innebär bland annat en medvetenhet om det grupptryck som pojkar ofta utsätts för av andra pojkar i skolan, en ”antipluggkultur”, där en pojke av kompisarna förväntas att inte intressera sig för mycket under lektionerna. Någon press att i motsvarande grad inte visa för mycket intresse för skolan finns inte bland flickorna.

Den normkritiska pedagogiken är redan väl beprövad på enskilda skolor runtom i landet.

I Dagens Nyheter (21/10 2013) berättas om Frejaskolan i Gnesta där de lyckats vända pojkarnas sämre skolresultat just genom normkritisk pedagogik.

”Vinsten har blivit att flickorna vågar stå upp mer för sina ståndpunkter och pojkarna vågar stå emot grupptryck. Och var och en får utrymme att vara sig själv” rapporterar DN.

Vårt andra exempel på hur det är vi som har verktygen när det gäller att göra något åt den bristande jämställdheten gäller lönerna. Kvinnor tjänar i genomsnitt 4400 kronor mindre än män – per månad.

Utslaget på ett år innebär det en inkomstskillnad på närmare 53 000 kronor (vilket motsvarar matkostnaden för en hel barnfamilj under ett år).

”Efter tio år räcker pengarna till att köpa en sommarstuga” som det konstateras i den fackliga rapporten ”Hög tid för jämställda löner” (2012).

Vi i Feministiskt Initiativ vill bland annat inrätta en jämställdhetsfond som gynnar de arbetsgivare som bryter orättvisa mönster mellan mäns och kvinnors löner. Det är ett förslag som i synnerhet skulle lyfta lönerna i de branscher som domineras av lågavlönade kvinnor.

Därutöver vill vi ge Medlingsinstitutet (som är statens förlängda arm in i löneförhandlingarna mellan arbetsgivare och fackförbund) ett uppdrag att verka för jämställda löner, i stället för att som nu låta den manligt dominerade industrin vara löneledande medan de kvinnodominerade yrkena inom välfärden släpar efter.

Nu på söndag är det du som avgör om vi ska få chansen att ta våra verktyg i bruk.

Det är du som har makten – valsedeln – i din hand.

Det är din röst som avgör om det är feministerna, eller rasisterna, som ska få utgöra tungan på vågen i riksdagens omröstningar.

Det är nu du kan skriva historia. Det är nu du har chansen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.