Foto: Henrik Montgomer/TT
Debattinlägg

”Socialdemokraternas landsbygdspolitik är rent bondfångeri”

Jordbruk ·

”Med deras politik kommer vi att få färre bönder, mindre svensk mat och en fattigare landsbygd där jobben försvinner och våra vackra hag- och ängsmarker växer igen”, skriver Eskil Erlandsson.

Bakom de fina orden väntar inget annat för den svenska bonden än skattehöjningar.

Med socialdemokraterna och en rödgrön regering vid makten kommer vi att få färre bönder, mindre svensk mat och en fattigare landsbygd där jobben försvinner och våra vackra hag- och ängsmarker växer igen.

Det är inget annat än rent och skärt bondfångeri.

Allt fler vill göra en insats för den svenska hållbara matproduktionen och köper svensk och närproducerad mat. Från att under många år ha satt priset i fokus är man nu mer mån om vad det verkligen är man får för pengarna.

Allt fler väljer också ekologisk, rättvisemärkt, eller mat som på något annat sätt bidrar till en bättre värld. I kölvattnet av människors intresse för maten och råvarorna har helt nya branscher uppstått.

Men svenskt jordbruk består också av en storskalig produktion. Det svenska storskaliga jordbruket är bland de mest djurskyddsvänliga och miljövänliga i världen.

Våra djur får minst antibiotika i västvärlden och korna får gå ute och beta på sommaren, något de är ensamma i Europa om.

För att stötta och stödja hela det svenska jordbruket – både det småskaliga och det storskaliga, det ekologiska och det konventionella – har regeringen satt igång satsningen på Sverige – det nya Matlandet. Det är en satsning som sträcker sig över hela livsmedelskedjan, från bonden till konsumenten via matsalen på äldreboendet, förädlingsledet, butiken och restaurangen.

Hittills har över en miljard kronor satsats på Matlandet. Och satsningen har gett resultat. Redan nu har Matlandet gett över 9000 nya jobb i Matsverige. Antalet livsmedelsföretag har ökat med 11 procent. Antalet småskaliga slakterier i hela landet har ökat från 113 till 161. Även exporten av livmedel har ökat.

Vi exporterar idag livsmedel för ett värde på 63 miljarder kronor. En ökning med 34 procent sedan 2008. Det ger jobb och tillväxt och ser till att bonden kan finnas kvar i bygden.

Det gläder mig också extra mycket att fler företag deltar i offentliga livsmedelsupphandlingar och att allt fler kommuner och landsting arbetar aktivt med att öppna upp sina livsmedelsupphandlingar. Så att fler svenska skolbarn får mat som produceras med höga krav på djurskydd och hållbarhet.

Trots den lyckosamma satsningen på Matlandet har Socialdemokraterna bestämt sig för att skära ner på den om de vinner valet. Socialdemokraterna har i stället en annan politik för den svenska matproduktionen.

Skatten på gödsel ska höjas. Skatten på drivmedel ska höjas. Och dessutom ska de införa en kilometerskatt som kommer kosta 4 miljarder kronor. Dessutom vill man belasta den svenske bonden med mer regler och kontroll.

Med deras politik kommer vi att få färre bönder, mindre svensk mat och en fattigare landsbygd där jobben försvinner och våra vackra hag- och ängsmarker växer igen.

Fram till dess att Socialdemokraternas landsbygdspolitik inte bara handlar om skatter, regler och kontroll är det inget annat än ett rent bondfångeri.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.