Debattinlägg

”Hatbrott mot moskéer måste prioriteras”

Brott ·

”Föregående regering har inte prioriterat hatbrotten mot moskéer, de blygsamma åtgärder som vidtagits är långt ifrån tillräckliga. Den nya regeringen bör ta frågan på största allvar innan dessa attacker skördar människoliv”, skriver Mohamed Temsamani.

Om debattören

Mohamed Temsamani
Masterstudent, Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier, ledamot FIFS

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den 29 september vaknade vi till nyheten att moskén i Avesta hade utsatts för en mordbrand. Det är ren tur att ingen person kom till skada.

Det var klockan fem på morgonen som räddningstjänsten larmades till branden i moskén som drivs av Södra dalarna islamiska kulturcenter. Polisen misstänker att branden var anlagd och har startat en förundersökning om mordbrand.

Detta är tyvärr ingen isolerad händelse, detta är den fjärde attacken mot landets moskéer under 2014. Vi på Förenade Islamiska Föreningar i Sverige (FIFS) är ytterst bekymrade över denna utveckling.

Tidigare var det moskén på Medborgarplatsen i Stockholm som den 2 januari fick sina entrédörrar nerklottrade med hakkors. Den 25 juli anlades en brand av moskébygget i Norrköping och den 12 september vandaliserades moskén i Flen.

Vid samtliga attacker är det en ren tillfällighet att ingen har kommit till fysisk skada, men frustrationen och känslan av utsattheten bland medlemmarna inför att dessa attacker återkommer är tydlig.

Går vi ännu längre tillbaka i tiden har vi moskéer som brunnit ner, en imam som beskjutits i moskén och den klassiska varianten att kasta in grishuvuden och fötter i moskéer eller vid planerade moskébyggen. Vi har inte kunnat hitta att någon person har fällts i domstol eller åtalats i någon av dessa fall.

Dessa fall är bara toppen av isberget, då våra föreningar drabbas kontinuerligt av skadegörelse och hatbrott i form av klotter och krossande av glasfönster. Dessa händelser polisanmäls inte alltid då man av erfarenhet vet att förundersökningarna brukar läggas ned.

Utöver detta har flera moskéer pärmar fyllda med olika hotbrev, hot som väntar på att bli förverkligade.

De muslimska föreningarna och moskéerna klarar inte av att tillgodose sina säkerhetsbehov på grund av sina svaga ekonomiska resurser, många av dem brottas med att betala hyra, el och vatten.

I dagsläget får dessa föreningar ett statligt stöd som betalas ut via SST (Nämnden för statligt stöd till trossamfund) om blygsamma 50 kronor per medlem och år. De erbjuder även en del utav hyreskostnaden.

Vi har vid upprepade tillfällen frågat föregående regering om ett särskilt stöd till säkerheten av moskéerna, likt det som andra utsatta trossamfund fått de senaste åren. Föregående regering har inte prioriterat hatbrotten mot moskéer, de blygsamma åtgärder som vidtagits är långt ifrån tillräckliga.

Den nya regeringen bör ta denna fråga på största allvar innan dessa attacker skördar människoliv.

Även polisen bör bli mycket bättre på att lösa dessa hatbrott. Det är helt oacceptabelt att dessa förövare kommer undan gång på gång.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.