Foto: Bertil Ericson
Debattinlägg

”Avdragsrätten borde utvidgas”

Budgetsläppet ·

”Det är orimligt att pengar som används för att stödja det civila samhället ska beskattas lika hårt som övrigt kapital”, skriver Göran Hägglund, Laurent Leksell och Bengt Swerlander inför budgetsläppet.

Om debattörerna

Göran Hägglund
Ordförande för pensionsmyndigheten, socialminister (2006-2014) och tidigare partiledare (KD) 2004 – 2015.
Laurent Leksell
Ordförande, Stockholms Stadsmission
Bengt Swerlander
Generalsekreterare, Erikshjälpen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Socialdemokraterna gick till val på att avskaffa avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer. Inför budgetsläppet håller den ideella sektorn därför andan. Avdragsrätten borde utvidgas, inte avskaffas.

Med nuvarande regler får den som ger pengar till viss hjälpverksamhet eller forskning göra ett skatteavdrag för gåvan. Reformen har blivit en veritabel succé.

Under 2013 gjorde 761 000 personer, nästan var tionde svensk, avdrag för gåvor. Vinsten för samhället i såväl ökning av gåvor som ökat samhällsengagemang är avsevärd.

Avdragsrätten ger ett bortfall för staten som är marginell i budgetsammanhang motsvarande 25 procent av dessa gåvor. Samtidigt mottager ideella sektorn statliga och offentliga bidrag på över 5 miljarder årligen.

Avdragsrätten borde därför utvidgas, inte avskaffas. Gåvor till fler typer av ideella organisationer borde bli avdragsgilla.

På sikt borde också näringslivet få göra avdrag för sina allmännyttiga gåvor för att förstärka näringslivets incitament att bedriva ett mer djupgående CSR-arbete tillsammans med ideella aktörer.

Civilsamhället är inte en obetydande fritidsaktivitet. Det är basen för ett väl fungerande, demokratiskt och mänskligt samhälle. Det består av föreningslivet – kyrkor, stiftelser, välgörenhetsorganisationer och många andra.

I ett välfungerande samhälle är näringsliv, det offentliga och civilsamhället i balans. Steg på vägen mot detta har tagits men än är det lång väg att gå. Det är orimligt att pengar som används för att stödja det civila samhället ska beskattas lika hårt som övrigt kapital. 

I Norge behandlas de här frågorna på ett helt annat sätt. Där finns en mer generös variant av gåvoskatteavdrag på plats sedan ett decennium tillbaka, och trots att färgerna på regeringarna skiftat har det fått vara kvar. 

Det befintliga gåvoskatteavdraget har varit ett första steg mot att försöka vända på perspektiven, att börja anpassa skattesystemet efter en sektor som annars är satt på undantag.

Om den nya regeringen nu vill vrida tillbaka klockan skulle det vara närmast obegripligt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.