DIF-klacken under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Elfsborg och Djurgården på Borås Arena. Foto: Adam Ihse / TT
Debattinlägg

”Elfsborg – ta ansvar för era egna arrangemang”

Fotboll ·

”Om Elfsborg verkligen ville lösa problemet så hade man som en liten klubb tagit sig tid att lyssna på de större klubbarna. Dessa har på grund av att de drabbats av huliganism expertis i hur det bäst bekämpas”, skriver Björn Enjebo.

Om debattören

Björn Enjebo
Programledare för supporterpodcasten Radio Råsunda

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I söndags skadade sig en brandman i Borås när han skulle lyfta bort en smällare nedanför bortasetktionen på Borås arena.

Den stora incidenten i samband med den matchen i mina ögon är inte pyrotekniken. Det är istället uttalandet från Bosse Johansson, ordförande i IF Elfsborg som efter matchen suckade framför tv-kamerorna att man kanske borde förbjuda supportrar från 08-området.

Jag vill verkligen inte förminska brandmannen som var i närheten av smällaren när den small, det var väldigt olyckligt. Men detta uttalande är en mycket större diskussion och lita på mig gällande detta – knallskotten är rejält omdiskuterade och snarast bannlysta hos de organiserade supportrarna i Sverige.

Se bara hur djurgårdarna tog hand om killen som kastade in knallskottet i just denna match. Det är inte accepterat just på grund av händelser som dessa.

Bosse Johansson, ordförande i IF Elfsborg har i en stund av frustration efter trolig missad europaplats och nytt stök på egna arenan uttalat sig om att man har extra mycket problem med supportrar från Stockholm, eller 08-området som han benämner det. Han

vill därför helt enkelt stänga bortasektionen för dessa fans.

Elfsborgs uttalande är en följd av att de inte har en aning om hur det är att ha problem. Under många år har AIK, Djurgården och andra storstadslag jobbat och jobbar hårt med säkerhet, med dialog med supportrar och supportergrupperingar.

På storklubbarnas arenor har incidenterna under 2000-talet blivit färre och mindre allvarliga. Säkerhetsarbetet är utomordentligt och dialogen fungerar. Med detta populistiska uttalande om kollektiv bestraffning vill Elfsborg kväva de goda krafternas försök att motverka dåliga tendenser på läktarna.

AIK beröms gång på gång för sitt säkerhetsarbete på egna arenan. Men när man kommer till mindre klubbar ute i landet som inte klarar av att sköta sin egen säkerhet så blir riskerna mycket större.

Min känsla är att istället för att fokusera på vad andra lag gör bör Elfsborg istället se över sitt eget säkerhetsarbete.

Med nuvarande ansvarsregler så bötfälls bortalaget för undermåligt säkerhetsarbete av hemmalaget som arrangerar matchen. Elfsborg saknar ekonomiska incitament för att sköta sitt säkerhetsarbete fullt ut, för att sedan ondgöra sig över gästerna när det väl kollapsar.

Om man verkligen ville lösa problemet så hade man som en liten klubb tagit sig tid att lyssna på de större klubbarna. Dessa har på grund av att de drabbats av huliganism expertis i hur det bäst bekämpas.

Hur rimligt är det att AIK får böter för något som Elfsborg inte kunnat eller velat lösa, på sin egen arena? Elfsborg kräver allt hårdare tag och att politiker ska ta sitt ansvar men bakom kulisserna duckar man helt för ansvaret på sina egna arrangemang.

Tvärtom, med gällande regler så skulle alla ökande kostnader för dessa hårdare tag landa på storklubbarna som har ansvar för sina supportrar.

Ett sätt för Elfsborg att förbättra sin sportsliga konkurrens kanske?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.