Foto: Hasse Holmberg/TT
Debattinlägg

”Moderaterna saknar trovärdighet bland landets arbetare”

Arbetsmarknad ·

”Om Bali på riktigt oroar sig över otryggheten för ungdomar på svensk arbetsmarknad, hur kan han då föreslå att provanställningstiden ska fördubblas till tolv månader?” skriver Tobias Lundin Gerdås och Elisabeth Brandt Ygeman.

Om debattörerna

Tobias Lundin Gerdås
Opinionsbildnings- ansvarig LO
Elisabeth Brandt Ygeman
Ombudsman LO

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det är i grunden positivt att Hanif Bali (M) i en debattartikel på SVT Opinion nu säger sig inse betydelsen av en den svenska modellen. Det är dock tveksamt om Hanif Bali förstår dess innebörd. De åtta år som gått av moderat regeringsinnehav kan tyvärr inte betecknas som något annat än åtta förlorade år för Sveriges arbetare.

Ett axplock av försämringar genomförda av den tidigare regeringen innehåller bland annat: kraftigt försämrad arbetslöshetsförsäkring, stora neddragningar i stödet till arbetsmiljöverket, stupstock i sjukförsäkringen, avskaffad avdragsrätt för fackföreningsmedlemskap, fler otrygga jobb genom lagen om allmän visstid, nedläggningen av arbetslivsinstitutet, inskränkningar i konflikträtten för utländsk arbetskraft, ingen rätt till a-kassa för den som har pluggat klart på högskolan.

Listan kan göras ohyggligt lång och för den insatte så är det därför inte överraskande att Moderaterna bara fick 8,8 procent av LO medlemmarnas röster i valet 2014 (Novus eftervalsundersökning).

LO-förbundens 1,5 miljoner medlemmar är de som utför de fysiskt och psykiskt mest påfrestande arbetena till de lägsta lönerna. Trots detta har Moderaternas politik i hög utsträckning inriktat sig på att göra villkoren för våra medlemmar ännu tuffare.

Moderaterna dras med stora trovärdighetsbekymmer bland landets arbetare. I stället för att likt Hanif Bali höja tonläget ytterligare med svensk fackföreningsrörelse så bör Moderaterna bjuda in till dialog.

Om Bali på riktigt oroar sig över otryggheten för ungdomar på svensk arbetsmarknad, hur kan han då föreslå att provanställningstiden ska fördubblas till tolv månader?

Hur kan Bali med trovärdighet säga sig vilja stå upp för tryggheten på svensk arbetsmarknad samtidigt som han vill avveckla skyddsvallarna i lagen om anställningsskydd?

Vi är beredda att välkomna Hanif Bali till en förutsättningslös diskussion på LO om hur tryggheten kan stärkas för unga arbetstagare. Vi är beredda att diskutera om Moderaterna kan byta fot och ge fler ungdomar möjlighet att kvalificera sig för arbetslöshetsförsäkringen. Vi vill diskutera hur unga i studier kan få stöd av sjukförsäkringen om de blir sjuka.

Vi vill höra om Bali och Moderaterna kan tänka sig att avskaffa lagen om allmän visstid, som i huvudsak drabbar unga på arbetsmarknaden. Vi vill också återinföra avdragsrätten för fackligt medlemskap så att fler unga får råd att vara med i facket.

Det är bra att Moderaterna i ord ställer sig bakom den svenska modellen. Men det krävs också handling!

Om den moderata eftervalsanalysen påvisar ett behov av att stärka stödet bland arbetare så finns en rad viktiga politikutvecklingsområden. Ett tydligt nej till sänkta löner och dialog istället för konfrontation med de fackligt aktiva vore en bra början.

I grund och botten handlar LO:s engagemang i politiken om att stärka positionen för Sveriges arbetare.

Att 47 socialdemokratiska riksdagsledamöter har LO bakgrund innebär en möjlighet för facket att påverka. Att vi har en svetsare och tidigare fackligt förtroendevald som statsminister är en källa till stolthet.

Moderaterna har mycket att lära om hur arbetare kan beredas plats i politiken.

LO är beredda att bidra till ett konstruktivt samtal med Moderaterna – men vi vägrar delta i politisk pajkastning. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.