Foto: SVT Gift vid första ögonkastet
Debattinlägg

”En vidareutveckling av nätdejting”

TV ·

”Deltagarna i TV-serien har fått professionell vägledning i sitt sökande efter en livskamrat. Ingen har tvingat dem in i äktenskap. De har frivilligt och med öppna ögon tagit chansen”, skriver Monica Englund.

Om debattören

Monica Englund
Vigselförrättare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När jag fick frågan om att medverka i SVT:s programserie Gift vid första ögonkastet fick jag förstås anledning att tänka över om jag verkligen ville vara med.

Jag blev lovad att inte behöva svara på några frågor om programidén varken i tal eller skrift, men jag gör det gärna.

Jag har varit vigselförrättare i dryga tio år. Ett jätteroligt och hedersamt uppdrag. Vid det här laget har jag vigt ett par hundra par. Jag tror att jag har upplevt det mesta. Man vet ju aldrig säkert varför två personer väljer att gifta sig.

Självklart vill jag tro att det är av kärlek och att de har en önskan att dela livet tillsammans. Om möjligt träffar jag alltid ”mina” brudpar före bröllopet. Detta för att få en relation som gör det möjligt att få ceremonin så personlig som möjligt.

Inför den här programserien gick det förstås inte att genomföra. Men jag fick läsa utförlig information om deltagarna i förväg.

När jag var barn hade jag en moster och morbror som träffats per annons. På den tiden tyckte vi att det var lite suspekt. Idag däremot har fler och fler av paren jag möter hittat varandra på nätet. En självklar möjlighet som ingen ifrågasätter.

De beskriver hur de i lugn och ro kunnat göra ett medvetet val. Där de kunnat lära känna varandra innan de börjar träffas. Jag tycker att programidén är en vidareutveckling av detta.

Deltagarna har i sitt sökande och val fått hjälp att hitta någon, som de vill fortsätta att lära känna och som kanske kan bli en livskamrat. De är vuxna och har av egen vilja sökt till programmet och de bjuder modigt på sig själva.

Det är inte som Eva Rusz skriver på SVT Opinion – att det är ett övergrepp på singlar.

Expertpanelens sökprocess liknar det en rekryteringsfirma gör, när de söker och intervjuar kandidater inför en anställning. Om man tror att det arbetet är seriöst och gör nytta kan man kanske våga tro att programmets urvalsarbete också kan ge resultat.

Själv är jag övertygad om att finns massor av personer man kan välja som livspartner. Det finns inte bara ”den rätta”. Men det gäller att välja rätt och att vara medveten om att man faktiskt gör ett val.

Deltagarna i serien har fått professionell vägledning i sitt sökande efter en livskamrat. Det är viktigt att minnas att ingen har tvingat dem in i äktenskap. De har frivilligt och med öppna ögon tagit chansen till något.

Jag önskar dem all lycka!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.