Ett kollage av protester på Twitter mot Julien Blanc
Ett kollage av protester på Twitter mot Julien Blanc Foto: Twitter
Debattinlägg

”Stoppa Julien Blanc från att predika sitt våldtäktsbudskap”

Sexism ·

”På nätet kan man se flera av Blancs ”raggningsknep”. Han talar om att ta makt. Om att bryta ner kvinnors självkänsla och objektifiera kvinnor. Det är inte roligt. Det är uppmaning till sexuellt våld och övergrepp”, skriver Malin Björk.

Om debattören

Malin Björk
Europaparlamentariker (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Julien Blancs namn borde få alla att rysa av obehag. Istället reser han jorden runt för att predika sitt våldtäktsbudskap till tjoande och applåderande män. En man ska inte behöva ta ett nej, säger han bland annat, och samtycke, det kan man forcera.

Att en svensk arrangör ens kan tänka sig att boka honom går över mitt förstånd och jag hoppas att dessa arrangörer ska lyssna på det massiva motstånd som han framkallar och ställa in.

Blanc är känd för flera provocerande uttalanden, många säkerligen gjorda just för att skapa uppmärksamhet. Men till sist verkar det ha nått en gräns. Hans australienska visum återkallades efter massiva protester och han fick inte inresevisum i Storbritannien.

Enligt Dagens Nyheter så har Sverigebesöket ställts in, men detta är ej bekräftat.

En protest pågår nu för att stoppa honom från att komma in i Sverige. Jag är osäker på om det är juridiskt möjligt och därför hoppas jag att de som upplåter sina lokaler för detta genast ska avboka evenemangen.

Kanske går det också använda en lag om uppvigling till våld? Jag är inte jurist. Däremot en arg feminist som jobbar mot våld mot kvinnor.

På nätet kan man se flera av Blancs ”raggningsknep”. Han talar om att ta makt. Om att bryta ner kvinnors självkänsla och objektifiera kvinnor. Det är inte roligt. Det är inte att se som ett lite skojjigt inslag.

Det är uppmaning till sexuellt våld och övergrepp.

I en av sina videos (som efter massiva protester blivit ”privat”) går han fram till främmande japanska kvinnor och flickor och trycker ner deras huvuden mot sitt skrev och skriker Pikachu!

Man kan undra vilken sorts män som roas eller uppmuntras av detta. Man kan också fråga sig hur detta trots allt har kunnat pågå så länge.

Svaret är simpelt. Vi har en våldtäktskultur.

En kultur där kvinnors kroppar inte tillhör dem själva och ständiga kommentarer och till och med tafsande ska ses som uppmuntran. Där alla känner en tjej som våldtagits men ingen känner en våldtäktsman. Män som våldtar frias.

Kvinnor som tar plats i offentligheten trakasseras sexuellt: på nätet, i skämt på lunchrasten eller på tågstationen. Vi kvinnor ska hålla käften och vara tacksamma. Annars ska vi våldtas. Eller åtminstone förstå varför det kunde uppfattas som om vi ville bli våldtagna.

Låter det hårt? En av Julen Blancs grejer är att han reser runt i världen och tar strupgrepp på kvinnor och twittrar om det under hashtagen #ChokingGirlsAroundTheWorld. Han har 8,5 miljoner följare!

Jag har utan resultat försökt hitta vilka arrangörer och lokaler som ska användas i Sverige. Jag hoppas dock att de omedelbart ska avboka alla arrangemang med denna man som uppmuntrar och glorifierar sexuellt våld.

Kvinnor lär sig tidigt att vara rädda för män.

Med ett samhälle där personer som Julien Blanc hyllas kanske det inte är så konstigt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.