Debattinlägg

”Finland måste rösta för samkönade äktenskap”

Juridik ·

”Vi anser att alla människors kärlek till varandra ska vara lika respekterad och självklar. Värdekonservatism kan aldrig trumfa individers rätt att älska vem de vill”, skriver Grön Ungdom, MUF, LUF, SSU och CUF.

Om debattörerna

Magda Rasmusson
Språkrör Grön ungdom
Rasmus Törnblom
Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet
Linda Nordlund
Ordförande Liberala Ungdomsförbundet
Ellinor Eriksson
Förbundsordförande SSU

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Idag röstar Finlands riksdagsledamöter om en könsneutral äktenskapslag. Hittills har den finska lagstiftningen inte gett samkönade par möjligheten att gifta sig.

Finland står inför ett vägskäl: att ta ställning för mänskliga rättigheter, eller att fortsätta göra skillnad på sexualiteter.

I dagsläget är Finland det enda land i Norden som saknar en jämlik äktenskapslag. Samkönade par som registrerar partnerskap har samma skyldigheter som olikkönade par, men saknar vissa essentiella rättigheter som möjligheten att ta varandras namn och rätten att prövas för adoption.

Hösten 2013 lyckades ett medborgarinitiativ samla 166 851 underskrifter från invånare som stödde en förändring – långt fler än de 50 000 som behövs för behandling i parlamentet.

Uppenbarligen finns ett starkt finskt engagemang för en ny lagstiftning. Trots detta råder stor osäkerhet kring utfallet när frågan nu tas upp i den finska riksdagen.

Vår linje är tydlig: en jämlik författning är en grundläggande demokratisk princip. Därför vädjar vi till de finska ledamöterna att stå upp för mänskliga rättigheter och att en gång för alla införa en jämlik äktenskapslag.

Det är inte särskilt komplicerat att införa en könsneutral äktenskapslag. I en enskild paragraf ska uttrycket ”en kvinna och en man” ersättas med orden ”två personer”.

Det är uppenbart att invändningarna från beslutande politiker istället är av moralisk karaktär. Aversionen syns tydligt i frågan om gemensamt efternamn, där lagen aktivt förvägrar samkönade par ett traditionellt signum för familjebildning.

En ledamot för de finska Kristdemokraterna har till exempel hävdat att en förändring inte är förenlig med Guds skapelse.

Vi menar att det är en diskriminerande äktenskapslag som är absurd; staten och politiker ska inte lägga sig i hur medborgare väljer att bilda familj. I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna anges att alla människor ska vara lika inför lagen och berättigade till samma skydd utan åtskillnad.

Det är anmärkningsvärt att Finland väljer att frångå detta. Den nuvarande äktenskapslagen understödjer en strukturell orättvisa i samhället, där samkönade par diskrimineras i förhållande till normen.

En effekt är dessutom att den som genomgår könskorrigering kan tvingas skilja sig. Det är en lagstiftning som varje dag säger till delar av befolkningen att deras kärlek inte är lika mycket värd som andras, och lagen blir därför en del av förtrycket mot HBTQ-­personer.

Vi anser att alla människors kärlek till varandra ska vara lika respekterad och självklar. Värdekonservatism kan aldrig trumfa individers rätt att älska vem de vill.

Än är striden inte förlorad. Inom både Samlingspartiet och Centern är splittringen stor, och det är oklart hur varje enskild ledamot kommer att rösta.

Som medlemmar av ett internationellt politiskt samfund har vi ett ansvar att sätta press på våra grannländer. För oss i Grön ungdom, Moderata ungdomsförbundet, Liberala ungdomsförbundet, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund och Centerpartiets ungdomsförbund är det en självklarhet att staten inte ska göra skillnad på olikkönade och samkönade äktenskap.

På fredag gör Finland ett val mellan fortsatt förtryck och alla människors likhet inför lagen. Vi uppmanar vårt systerland att rösta ja till samkönade äktenskap.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.