Ishockey: TV-pucken
Foto: TT
Debattinlägg

”Vi behöver inte mer nävrätt i hockeyn”

Sport ·

”Går man på ishockey vill man se tjusiga idrottsprestationer, vackert och spännande spel inte slagsmål”, skriver Claes Tjäder.

Om debattören

Claes Tjäder
Hockeyförälder

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På radion i morse hörde jag Magnus Wernblom, som är tränare för juniorerna i Modos J-20-lag i Örnsköldsvik. Han talar om att mer slagsmål behövs för att locka publik och skapa tempo.

Magnus Wernblom säger i ett inslag att han vill se en regelförändring i hockey.

”De blir ju irriterade på varandra, så varför inte? De kan ha handskarna på sig om det är så, men att det blir en tempohöjare och händer någonting utanför ramarna. Jag tror att det är positivt.”

Det är inte mer av ”nävrätt” vi behöver för att göra ungdomshockeyn bättre. Om Modo som klubb står bakom Wernbloms uttalande är det minst sagt anmärkningsvärt.

Magnus Wernblom är inte vem som helst, han har stort inflytande över ungdomars ishockeyspelande och han har stort inflytande över vilka värderingar som bör råda inom ishockeyn. Ledargestalter inom svensk hockey måste stå upp för sunda värderingar.

Går man på ishockey vill man se tjusiga idrottsprestationer, vackert och spännande spel inte slagsmål. Jag tror att jag inte är ensam om att tycka det.

Jag som förälder vill att klubben tar hand om mina och andras barn och lär dem spela ishockey efter reglerna. Mer slagsmål leder förmodligen till fler skador och ökade risker.

Tyvärr finns det ofta ett samband mellan vad som händer på planen och på läktaren. Samhället brottas i dag med läktarvåld och huliganer inte minst inom fotbollen.

Mer våld på planen i ishockey kommer locka fler huliganer till hockeyn vilket kommer minska intresset bland barnfamiljer och många andra som går och ser idrott för att få underhållning i form av bra spel.

Vi vill inte uppleva våld och känna oro för att möta omdömeslösa personer.  

Den högsta ishockeyligan i Sverige,SHL, vill förbättra publiksiffrorna. Enligt uppgift är höstens publiksnitt något högre än fjolårets vid samma tid, men flera klubbar kämpar med dåliga sgtpiffror.

Om Wernblom och Modo tror att publiken strömmar till hockeyarenorna för att få se fler slagsmål så tror man fel.

Dessutom är det fel väg för ishockeyn i Sverige.

Under det senaste året har det varit alldeles för många hjärnskador i högsta hockeyligan i Sverige med svåra konsekvenser för de spelare som drabbats.

Med slagsmål på Sveriges rinkar riskerar vi än fler skador, det kan inte vara rätt väg.   

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.