Fruktstund för barnen – politikernas eller föräldrarnas sak? Foto: Claudio Bresciani/TT
Debattinlägg

”Alla barn tycker inte om frukt!”

Frukt i skolan ·

”Det är inte av illvilja som jag motsätter mig generell fruktservering i skolan utan av ideologiska skäl. Människor är kapabla att ta hand om sig själva och sina barn”, skriver Zoltán G-Wagner (KD).

Om debattören

Zoltán G-Wagner
Kristdemokratisk politiker i Lund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Lunds kommun har beslutat att ge skolbarn gratis frukt, ett beslut jag kritiserar.

Det är bra att barn får frukt om de vill ha det. Det jag motsätter mig är att det allmänna mer och mer skall överta föräldrarnas ansvar för barnen.

Mitt huvudargument är att ha barn är ett privilegium, så är även omsorgen om barnen. Det vet och känner varje förälder.

Omsorgen kan yttra sig på otaliga sätt, ett sätt är att lägga ner frukt i deras skolväskor, om de gillar frukt.

Att frånta föräldrarna möjligheten att visa sin omsorg, även om det till synes verkar vara en obetydlig yttring av omsorg, är ett övertramp från samhällets sida.

Det hävdas att servering av frukt i skolan skulle hjälpa föräldrar som inte har råd att själva ge sina barn frukt. En frukt kostar cirka fyra (4) kronor, alla föräldrar kan avvara fyra kronor till sina barn.

Har man inte fyra  kronor att dagligen ge sina barn, har man troligen större hjälpbehov. Är man i den situationen kan samhället bidra på olika sätt.

Kristdemokraterna tycker att så skall det vara i vårt samhälle, människor med hjälpbehov skall få hjälp.  Men detta är en annan fråga än att servera frukt i skolan.

Alla barn tycker inte om frukt!

Barnen önskar möjligen juice eller en smörgås till mellanmål. Många barn behöver något att få i sig för att stabilisera blodsockernivån under skoldagen. Detta behov känner föräldrarna till och kan hjälpa till med.

Det finns speciella situationer där skolan måste hjälpa till, men även det är en annan diskussion.

Mitt andra argument är att man vet att matspillet i skolorna fortfarande är stort. Det har arbetats en hel del med att minska matspillet i Lunds kommun.

Att köpa in frukt som till stor del inte kommer att ätas upp utan kasseras kostar en massa pengar.

Uppskattningsvis kostar en frukt inte fyra kronor utan tio kronor när det serveras i skolorna. Här måste man räkna in transporter, servering och inte minst administration.

En stor del av 10-kronan hamnar i soporna!

Som ersättare i kommunfullmäktige är det kutym att inte gå emot den ordinarier ledamotens inställning, därför får man ibland rösta för någon annans inställning inte sin egen.

Det är inte av illvilja som jag motsätter mig generell fruktservering i skolan utan av ideologiska skäl.

Människor är kapabla att ta hand om sig själva och sina barn. De som behöver hjälp skall samhället hjälpa på bästa sätt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.